Startuje jesienna edycja Restaurant Week – jakie restauracje we Wrocławiu musisz odwiedzić?
W kolejnej odsłonie powraca najpopularniejszy chyba festiwal restauracyjny, czyli Restaurant Week. Czego możemy się spodziewać w jesiennej edycji?
Rezerwacje na Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartowały pod hasłem: FoodSmellsGood! Rozbudzające zmysły, pachnące kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie od 69 zł w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl. Zapewnij sobie dostęp do najlepszych stolików i odkryj restauracje, które uwiodą Twoje zmysły.
Czas na edycję, gdzie na pierwszym planie staje zmysł węchu. Słodkie nuty wanilii, krzykliwy zapach świeżej mięty, delikatna woń pieczonej ryby – każdy z tych aromatów ma swoją opowieść. I o tym właśnie będzie najbliższa edycja Restaurant Weeka – #FoodSmellsGood!
Festiwalowe menu obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości, wersja ~0% – Martini Vibrante & Kinley Tonic Water lub moktajl Kinley Elderflower Zero Cukru. Co więcej – tegoroczni Partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie Gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.
informacja prasowa Restaurant Week
FoodSmellsGood – pachnie dobrym jedzeniem!
We Wrocławiu udział weźmie ponad 40 restauracji.
Na dziś uruchomiono rezerwacje w większości z nich:
- Aksameet Bistro,
- Bistro na zapleczu,
- Browar Stu Mostów na Świdnickiej,
- Bułka z Masłem Zwycięska,
- Concordia Taste,
- Diyo,
- Dwór Polski,
- Enjoy,
- FAM.,
- FitBack,
- Fretti Sushi,
- Giro Krakowska,
- India Concept,
- Jaffa,
- Kameralna,
- Koko Bistro,
- Królestwo Ziemniaka,
- LaSalle,
- Menu Motto,
- Rumbar Nasyp,
- Rumbar Pohoyhof,
- Texico,
- Bułka z Masłem Solny 2.0,
- Wyndham – Jeden
- Mimosa,
- New Delphi,
- Novo2,
- ORZO,
- Panorama,
- Papi Chulo Cantina,
- Passion Bistro,
- Pasta mia,
- Piwnica Świdnicka,
- Pod Papugami,
- Pumo di Puglia,
- Riso Bar,
- Taproom Browaru Stu Mostów,
- Vertigo,
- Żeberka!,
- Pieno Pizza,
- WooThai,
- Galicja,
- Forum Kulinarne,
- Hotporacja,
- Podwórko,
- Bube,
- P2,
- Winoteka Szalonego Greka,
Szukasz podpowiedzi gdzie wybrać się na Festiwal?
Przejrzałam menu wrocławskich restauracji i mam dla Was kilka propozycji:
Nieoczywiste połączenie smaków w Browarze Stu Mostów na Świdnickiej
MENU A Przystawka: marchewka, jogurt, ekstrakt słodowy, musztarda, salsa verde, morela, prażone orzechy, pieczywo z Browaru 100 Mostów Danie główne: pyzy z kandyzowaną kapustą, marchewka, zsiadłe mleko, ciastko owsiane, szczaw krwisty Deser: biszkopt z gorzkiej czekolady, marmolada morelowa, rokitnik, kruszonka, melisa
MENU B Przystawka: marchewka, jogurt, ekstrakt słodowy, musztarda, salsa verde, morela, prażone orzechy, pieczywo z Browaru 100 Mostów Danie główne: policzki wieprzowe, puree z selera, jarmuż, sos piwny, ciastko owsiane, rokitnik Deser: biszkopt z gorzkiej czekolady, marmolada morelowa, rokitnik, kruszonka, melisa
Włoska uczta w Giro Krakowska
MENU A Przystawka: FAGOTTI FORMAGGI Fagotti z ricottą i gruszką / gorgonzola / Pecorino Romano / ser kozi / śmietana / wiórki ze skórki pomarańczy Danie główne: RISOTTO PISELLI risotto / pistacje / zielony groszek / Pecorino Romano / groszek cukrowy / mięta / cytryna / oliwa / bazyliakrwisty Deser: TIRAMISU & MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY z ciasteczkami i owocami
MENU B Przystawka: FAGOTTI FORMAGGI Fagotti z ricottą i gruszką / gorgonzola / Pecorino Romano / kozi ser / śmietana / wiórki ze skórki pomarańczy Danie główne: SPAGHETTI ALL'AMATRICIANA spaghetti / pomidory pelati / guanciale / czerwona cebula / natka pietruszki / Pecorino Romano Deser: TIRAMISU & MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY z ciasteczkami i owocami
Odkryj na nowo Jaffę!
Z końcem sierpnia Jaffa przeszła swego rodzaju metamorfozę i powrót do korzeni. Z menu zniknęły streetfoodowe propozycje, zastąpiły je przepyszne dania do dzielenia w formie talerzyków. Osobiście uważam, że jest to jeden z najsmaczniejszych i najciekawszych „ponownych otwarć” ostatnich miesięcy i jestem niemal pewna, że ich dania festiwalowe będą tak smaczne, jak regularna karta.
Czytając menu przygotowane na Restaurant Week niemal widzę te kolory i niemal czuję te aromaty. Zresztą sami zobaczcie:
MENU A Przystawka: AFGAŃSKA DYNIA dynia / śmietana / kumin / labneh Danie główne: BABA CHILI&TAHINI bakłażan / pomidory / masło / bryndza / śliwka / migdały / kuskus Deser: RÓŻANA WATA chałwa / lody / woda różana
MENU B Przystawka: TRUFLOWA WOŁOWINA hummus / śmietana truflowa / wołowina Danie główne: HIBISKUSOWY KURCZAK kurczak / hibiskus / pomidory / śmietana / gałka muszkatołowa / pita Deser: DYNIOWE BROWNIE dynia / kardamon / czekolada
Słodkie nicnierobienie w śródziemnomorskim klimacie w Riso Bar
Ta edycja festiwalu Restaurant Week przynosi ze sobą kilka ciekawych debiutów. Jednym z nich jest Riso Bar: w większym,
MENU A Przystawka: Hummus Red Pepper & Straciatella e Olive - hummus z czerwoną papryką grillowaną, straciatella di Bufala, oliwki południowe. Danie główne: Risotto z kurkami i czarną truflą - kurki, parmezan, bulion grzybowy, czarna trufla, orzechi laskowe di Piemonte, emulsja z mascarpone z dodatkiem zestu z cytryny Deser: Limone BRÛLÉE - cytryna nadziewana kremem BRÛLÉE
MENU B Przystawka: Marynowane filety sardynek - świeże filety sardynek marynowane w stylu śródziemnomorskim z peperoncino, cytryną, czosnkiem, miętą, z dodatkiem oliwy & chlebu. Danie główne: Risotto z Cukinią i Krewetkami - krem z cukinii ( bez białej części ), krewetki, bulion krewetkowy, chipsy z cukinii, zest z cytryny, oliwa. Deser: Limone BRÛLÉE - cytryna nadziewana kremem BRÛLÉE.
Uczta dla prawdziwych mięsożercych (i nie tylko!) w Żeberkach!
Swój debiut na tegorocznej edycji festiwalu zaliczą również Żeberka! Chociaż ich restauracja działa dopiero od kwietnia tego roku, to mają już kilkuletnie doświadczenie zdobywane w foodtrucku.
Fani mięsa powinni zdecydowanie wybrać to miejsce planując swoją wizyty w trakcie Restaurant Weeka: mnie bardzo interesuje ich koreańska wersja żeberek. Ciekawe i dopracowane wydaje się też ich menu wegetariańskie – mają za to u mnie olbrzymiego plusa, bo nie każda „mięsna restauracja” potrafi poradzić sobie z tym zadaniem. Chociaż za ten sernik bez rodzynek w deserze powinniśmy się pogniewać… (jestem w teamie #sernikzrodzynkami).
MENU A Przystawka: Roladki z bakłażana nadziane grillowanymi warzywami i kaszą bulgur podane z sosem miętowym i fetą. Danie główne: Spaghetti z sosem kalafiorowo-cheddarowym posypane panko i liśćmi kalafiora. Deser: Cziscake Sernik bez rodzynek z polewą z palonej białej czekolady.
MENU B Przystawka: Świnia z Dover Żeberko wieprzowe smażone w cieście na bazie piwa podane z sosem tatarskim i puree z groszku Danie główne: Krowa z Seulu Cienkie plastry grillowanego żebra wołowego w koreańskiej marynacie podane z ryżem jaśminowym, szczypiorem i piklami z rzepy Deser: Cziscake Sernik bez rodzynek z polewą z palonej białej czekolady.
[zdjęcia i informacje użyte we wpisie pochodzą z informacji prasowej]
Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u.
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!