Startuje jesienna edycja Restaurant Week – jakie restauracje we Wrocławiu musisz odwiedzić?

restaurant week wrocław

W kolejnej odsłonie powraca najpopularniejszy chyba festiwal restauracyjny, czyli Restaurant Week. Czego możemy się spodziewać w jesiennej edycji?

Rezerwacje na Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartowały pod hasłem: FoodSmellsGood! Rozbudzające zmysły, pachnące kompozycje trzydaniowego menu i cocktail dostępne są w festiwalowej cenie od 69 zł w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają wyłącznie na https://RestaurantWeek.pl. Zapewnij sobie dostęp do najlepszych stolików i odkryj restauracje, które uwiodą Twoje zmysły.

Czas na edycję, gdzie na pierwszym planie staje zmysł węchu. Słodkie nuty wanilii, krzykliwy zapach świeżej mięty, delikatna woń pieczonej ryby – każdy z tych aromatów ma swoją opowieść. I o tym właśnie będzie najbliższa edycja Restaurant Weeka – #FoodSmellsGood!

Festiwalowe menu obejmuje nie tylko autorskie, trzydaniowe menu spoza karty. W ramach rezerwacji każdy Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy cocktail: do wyboru Martini Fiero & Kinley Tonic Water dla pełnoletnich Gości, wersja ~0% – Martini Vibrante & Kinley Tonic Water lub moktajl Kinley Elderflower Zero Cukru. Co więcej – tegoroczni Partnerzy Festiwalu zadbali o dodatkowe dopieszczenie Gości. Dokonując rezerwacji, można dodać do zamówienia m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

informacja prasowa Restaurant Week

FoodSmellsGood – pachnie dobrym jedzeniem!

We Wrocławiu udział weźmie ponad 40 restauracji.

Na dziś uruchomiono rezerwacje w większości z nich:

  • Aksameet Bistro,
  • Bistro na zapleczu,
  • Browar Stu Mostów na Świdnickiej,
  • Bułka z Masłem Zwycięska,
  • Concordia Taste,
  • Diyo,
  • Dwór Polski,
  • Enjoy,
  • FAM.,
  • FitBack,
  • Fretti Sushi,
  • Giro Krakowska,
  • India Concept,
  • Jaffa,
  • Kameralna,
  • Koko Bistro,
  • Królestwo Ziemniaka,
  • LaSalle,
  • Menu Motto,
  • Rumbar Nasyp,
  • Rumbar Pohoyhof,
  • Texico,
  • Bułka z Masłem Solny 2.0,
  • Wyndham – Jeden
  • Mimosa,
  • New Delphi,
  • Novo2,
  • ORZO,
  • Panorama,
  • Papi Chulo Cantina,
  • Passion Bistro,
  • Pasta mia,
  • Piwnica Świdnicka,
  • Pod Papugami,
  • Pumo di Puglia,
  • Riso Bar,
  • Taproom Browaru Stu Mostów,
  • Vertigo,
  • Żeberka!,
  • Pieno Pizza,
  • WooThai,
  • Galicja,
  • Forum Kulinarne,
  • Hotporacja,
  • Podwórko,
  • Bube,
  • P2,
  • Winoteka Szalonego Greka,

Szukasz podpowiedzi gdzie wybrać się na Festiwal?

Przejrzałam menu wrocławskich restauracji i mam dla Was kilka propozycji:

Nieoczywiste połączenie smaków w Browarze Stu Mostów na Świdnickiej

MENU A

Przystawka: marchewka, jogurt, ekstrakt słodowy, musztarda, salsa verde, morela, prażone orzechy, pieczywo z Browaru 100 Mostów

Danie główne: pyzy z kandyzowaną kapustą, marchewka, zsiadłe mleko, ciastko owsiane, szczaw krwisty

Deser: biszkopt z gorzkiej czekolady, marmolada morelowa, rokitnik, kruszonka, melisa
MENU B

Przystawka: marchewka, jogurt, ekstrakt słodowy, musztarda, salsa verde, morela, prażone orzechy, pieczywo z Browaru 100 Mostów

Danie główne: policzki wieprzowe, puree z selera, jarmuż, sos piwny, ciastko owsiane, rokitnik

Deser: biszkopt z gorzkiej czekolady, marmolada morelowa, rokitnik, kruszonka, melisa
  • restaurant week browar stu mostów na świdnickiej
  • restaurant week browar stu mostów na świdnickiej
  • restaurant week browar stu mostów na świdnickiej
  • restaurant week browar stu mostów na świdnickiej
  • restaurant week browar stu mostów na świdnickiej
  • restaurant week browar stu mostów na świdnickiej

Włoska uczta w Giro Krakowska

MENU A

Przystawka: FAGOTTI FORMAGGI Fagotti z ricottą i gruszką / gorgonzola / Pecorino Romano / ser kozi / śmietana / wiórki ze skórki pomarańczy

Danie główne: RISOTTO PISELLI risotto / pistacje / zielony groszek / Pecorino Romano / groszek cukrowy / mięta / cytryna / oliwa / bazyliakrwisty

Deser: TIRAMISU & MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY z ciasteczkami i owocami
MENU B

Przystawka: FAGOTTI FORMAGGI Fagotti z ricottą i gruszką / gorgonzola / Pecorino Romano / kozi ser / śmietana / wiórki ze skórki pomarańczy

Danie główne: SPAGHETTI ALL'AMATRICIANA spaghetti / pomidory pelati / guanciale / czerwona cebula / natka pietruszki / Pecorino Romano

Deser: TIRAMISU & MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY z ciasteczkami i owocami

Odkryj na nowo Jaffę!

Z końcem sierpnia Jaffa przeszła swego rodzaju metamorfozę i powrót do korzeni. Z menu zniknęły streetfoodowe propozycje, zastąpiły je przepyszne dania do dzielenia w formie talerzyków. Osobiście uważam, że jest to jeden z najsmaczniejszych i najciekawszych „ponownych otwarć” ostatnich miesięcy i jestem niemal pewna, że ich dania festiwalowe będą tak smaczne, jak regularna karta.

Czytając menu przygotowane na Restaurant Week niemal widzę te kolory i niemal czuję te aromaty. Zresztą sami zobaczcie:

MENU A

Przystawka: AFGAŃSKA DYNIA dynia / śmietana / kumin / labneh

Danie główne: BABA CHILI&TAHINI bakłażan / pomidory / masło / bryndza / śliwka / migdały / kuskus

Deser: RÓŻANA WATA chałwa / lody / woda różana
MENU B

Przystawka: TRUFLOWA WOŁOWINA hummus / śmietana truflowa / wołowina

Danie główne: HIBISKUSOWY KURCZAK kurczak / hibiskus / pomidory / śmietana / gałka muszkatołowa / pita

Deser: DYNIOWE BROWNIE dynia / kardamon / czekolada

Słodkie nicnierobienie w śródziemnomorskim klimacie w Riso Bar

Ta edycja festiwalu Restaurant Week przynosi ze sobą kilka ciekawych debiutów. Jednym z nich jest Riso Bar: w większym,

MENU A  

Przystawka: Hummus Red Pepper & Straciatella e Olive - hummus z czerwoną papryką grillowaną, straciatella di Bufala, oliwki południowe. 

Danie główne: Risotto z kurkami i czarną truflą - kurki, parmezan, bulion grzybowy, czarna trufla, orzechi laskowe di Piemonte, emulsja z mascarpone z dodatkiem zestu z cytryny 

Deser: Limone BRÛLÉE - cytryna nadziewana kremem BRÛLÉE
MENU B

Przystawka: Marynowane filety sardynek - świeże filety sardynek marynowane w stylu śródziemnomorskim z peperoncino, cytryną, czosnkiem, miętą, z dodatkiem oliwy & chlebu.

Danie główne: Risotto z Cukinią i Krewetkami - krem z cukinii ( bez białej części ), krewetki, bulion krewetkowy, chipsy z cukinii, zest z cytryny, oliwa.

Deser: Limone BRÛLÉE - cytryna nadziewana kremem BRÛLÉE.
  • restaurant week riso bar wrocław
  • restaurant week riso bar wrocław
  • restaurant week riso bar wrocław
  • restaurant week riso bar wrocław
  • restaurant week riso bar wrocław
  • restaurant week riso bar wrocław

Uczta dla prawdziwych mięsożercych (i nie tylko!) w Żeberkach!

Swój debiut na tegorocznej edycji festiwalu zaliczą również Żeberka! Chociaż ich restauracja działa dopiero od kwietnia tego roku, to mają już kilkuletnie doświadczenie zdobywane w foodtrucku.

Fani mięsa powinni zdecydowanie wybrać to miejsce planując swoją wizyty w trakcie Restaurant Weeka: mnie bardzo interesuje ich koreańska wersja żeberek. Ciekawe i dopracowane wydaje się też ich menu wegetariańskie – mają za to u mnie olbrzymiego plusa, bo nie każda „mięsna restauracja” potrafi poradzić sobie z tym zadaniem. Chociaż za ten sernik bez rodzynek w deserze powinniśmy się pogniewać… (jestem w teamie #sernikzrodzynkami).

MENU A

Przystawka: Roladki z bakłażana nadziane grillowanymi warzywami i kaszą bulgur podane z sosem miętowym i fetą.

Danie główne: Spaghetti z sosem kalafiorowo-cheddarowym posypane panko i liśćmi kalafiora.

Deser: Cziscake Sernik bez rodzynek z polewą z palonej białej czekolady.
MENU B 

Przystawka: Świnia z Dover Żeberko wieprzowe smażone w cieście na bazie piwa podane z sosem tatarskim i puree z groszku 

Danie główne: Krowa z Seulu Cienkie plastry grillowanego żebra wołowego w koreańskiej marynacie podane z ryżem jaśminowym, szczypiorem i piklami z rzepy 

Deser: Cziscake Sernik bez rodzynek z polewą z palonej białej czekolady.
  • restaurant week żeberka!
  • restaurant week żeberka!
  • restaurant week żeberka!
  • restaurant week żeberka!
  • restaurant week żeberka!
  • restaurant week żeberka!
  • restaurant week żeberka!
[zdjęcia i informacje użyte we wpisie pochodzą z informacji prasowej]

Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u. 
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!

You Might Also Like