Schabowy Polski – okienko z polskim klasykiem (03.03)

Spod rąk dwóch znanych we Wrocławiu Szefów Kuchni wyszedł koncept na dzisiejsze czasy nietypowy…
Michał Czekajło (FTT, kiedyś: Browar i Concept Stu Mostów, uczestnik Top Chef, ) oraz Tomasz Hartman (FTT, kiedyś: Restauracja Jasna) otworzyli nowy punkt gastronomiczny. Schabowy Polski mieści się przy ulicy Legnickiej. To wyjątkowe miejsce, które wprowadza klasycznego kotleta schabowego do świata fast foodu, oferując tradycyjne polskie danie w nowoczesnej formie. Lokal działa na zasadzie „okienka”, gdzie zamówienia są wydawane na wynos, co wpisuje się w trend szybkiej i wygodnej gastronomii miejskiej.
Zrobiliśmy to, ponieważ jest to dobra alternatywa dla szybkiego zjedzenia, zbilansowanego posiłku w mieście. Jemy go na zewnątrz, na wynos, na blaciku przed lokalem. Jest to jedzenie pełnowartościowe, w dobrej jakości i cena jest bardzo przystępna. To jest 26 złotych za duży obiad.
Tomasz Hartman, założyciel Schabowego Polskiego
Menu Schabowego Polskiego jest skromne, ale treściwe. Główną pozycją jest kotlet schabowy serwowany w bułce, nazywany „polskim burgerem”. Dla miłośników tradycyjnych zestawów dostępny jest również klasyczny kotlet schabowy z purée ziemniaczanym i surówką. Uzupełnieniem oferty jest zupa szczawiowa, która doskonale komponuje się z pozostałymi daniami. Taka prostota menu pozwala skupić się na jakości i smaku serwowanych potraw.
Schabowy Polski to doskonały przykład na to, jak tradycyjne polskie danie może zyskać nowe życie w formie street foodu, wpisując się w kulinarną mapę Wrocławia.
Restauracja Schabowy Polski czynna jest od poniedziałku do piątku, miedzy 11:30 a 17:30. W weekendy lokal jest zamknięty.

OTWARCIE: 03.03.2025
SCHABOWY POLSKI
Legnicka 32
Instagram: klik!
Otwierasz restaurację lub kawiarnię we Wrocławiu?
Chcesz, by informacja o niej znalazła się na naszym blogu?
Wyślij wiadomość na instagramie @nowewewro
Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u.
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!