fbpx

Nowe restauracje we Wrocławiu

NOWE RESTAURACJE WE WROCŁAWIU

Wydawać się mogło, że pandemia powstrzyma otwarcia nowych miejsc na wrocławskiej gastromapie – spodziewaneo zatrzymania jednak nie widać, a nowe restauracje pojawiają się jak grzyby po deszczu. W tym wpisie znajdziesz najciekawsze nowe restauracje we Wrocławiu.

Będę starać się Was na bieżąco informować o nowych miejscach we Wrocławiu, które czekają na pierwszych Gości, a także o tych, które zapowiedziały już pracę nad otwarciem.

Spis podzielony jest miesiącami i konkretnymi datami (mogę się mylić, przy konkretnej dacie, jeśli wyłapiesz taką sytuację, to śmiało mi o niej napisz!). Najciekawsze nowe miejscówki publikuję też na dedykowanym temu profilu na instagramie: NOWE WE WRO! – więc zachęcam do jego obserwowania!

Jeśli widzisz, że jakiegoś nowego miejsca brakuje na mojej liście – zostaw info w komentarzu lub napisz do mnie na Facebooku lub Instagramie!

Aby poznać szczegóły dotyczące restauracji klikni na + , który znajdziesz obok jego nazwy. Po rozwinięciu zobaczysz dokładny adres i linki do profili społecznościowych.

PLANOWANE OTWARCIA


FRATELLI

(Obornicka 70) włoska pizza z pieca opalanego drewnem
PLANOWANE OTWARCIE: tbc.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

GIGI CAFE

(centrum) popularna cukiernia otwiera swój nowy lokal w okolicach Rynku
PLANOWANE OTWARCIE: soon
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

INDIA CONCEPT

(Kiełbaśnicza 7a) nowe miejsce na kulinarnej mapie Wrocławia prosto z Azji Południowej
PLANOWANE OTWARCIE: sierpień/wrzesień
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

SMAŻBURGER

(CENTRUM) ekipa lokalu Szamani rusza z nowym lokalem, gdzie już wkrótce zjemy smashburgery. Tymczasem organizują cykliczne wydarzeniami z tym produktem w Szamanach.
PLANOWANE OTWARCIE: po wakacjach
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

PAPI CHULO

(SOON) Papi Chulo Cantina & Taqueria to miejsce, gdzie będziemy mogli zjeść tacos, ceviche oraz wypić koktajle na bazie tequli. Swój debiut mieli podczas festiwalu Gastromiasto. Papi Chulo to nowy projekt właścicieli Woo Thai.
PLANOWANE OTWARCIE: brak informacji
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

TRATTORIA CORTICELLI

(Kotlarska 9) w miejscu Lvivu powstaje lokal Trattoria Corticelli – na ten moment brak informacji w mediach społecznościowych
PLANOWANE OTWARCIE: brak informacji

BISTROT ITALIANO

(Zarembowicza 37) w nowym budynku Minimax otworzyło się włoskie bistro. Jego właścicielkę – panią Elenę, Włoszkę, możecie kojarzyć z restauracji Auli.
PLANOWANE OTWARCIE: brak informacji

UL KAWOWE STUDIO

(Łokietka 10) kawa na wynos, sklep z kawą speciality, cukiernia i piekarnia
PLANOWANE OTWARCIE: 28. sierpnia
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

MAŁA CZARNA

(Strachocińska) nowa większa lokalizacja dla kawiarni Mała Czarna – ich pierwsza lokalizacja to tuż przy Stadionie Olimpijskim.
PLANOWANE OTWARCIE: połowa września
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

WOO LOUNGE

(Świdnicka 30) w miejscu księgarni Dedalus powstaje młodsza siostra restauracji Woosabi. Lokal ma być czynny od świtu do zmierzchu. Za projekt lokalu odpowiada Cudo Studio.
PLANOWANE OTWARCIE: soon
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

BORNGA

(Bielany Wrocławskie) kuchnia koreńska, głównie dania z grilla, które będą wbudowane w stoły i opalane węglem drzewnym
PLANOWANE OTWARCIE: jesień
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

SURFUJEMY

(al. Śliwowa, Maślice) foodtruck
PLANOWANE OTWARCIE: tbc.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

DI BAKERY (piekarnia)

(skrzyżowanie Damrota z Wyszyńskiego) znane chyba wszystkim Dinette remontuje kolejny lokal, tym razem na Ołbinie i w miejscu starego sklepu spożywczego uruchamia piekarnie
PLANOWANE OTWARCIE: soon
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

PATA NEGRA – vino & tapas

(Ofiar Oświęcimskich 19) w lokalu po pizzerri Ecco otwiera się lokal z tapasami i winem. Pata Negra jest istniejące już hiszpańskie delikatesy. Za dnia delikatesy, a wieczorami winiarnia z tapasami!
PLANOWANE OTWARCIE: soon
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

PIEKARNIA [ przy Warsztacie]

(Niedźwiedzia 5 ) Warsztat Food & Garden uruchamia specjalny punkt do sprzedaży swojego pieczywa.
PLANOWANE OTWARCIE: soon
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

PIJALNI

(Nadodrze) Pijalni to winebar – z selekcją win opartych na małych producentach, głównie winach niskointerwencyjnych. W winebarze zjemy przekąski przygotowywane na barze, gdzie głównym produktem będzie ryba w przeróżnych odsłonach. Nie zabraknie jednak smacznych opcji dla wegetarian. Pijalnych tworzą Dominika i Tomek – z doświadczeniem pracy jako sushi master i olbrzymią pasją do wina.
PLANOWANE OTWARCIE: jesień
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

RÓWNA BABKA

(ul. Grabiszyńska) nowy punk cukierni i kawiarni zlokalizowany na pętli autobusowo-tramwajowej na Oporowie
PLANOWANE OTWARCIE: soon
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

SUSHI PLANET

(ul. Ruska 10) młodsza siostra Coffee Planet otwiera lokal z sushi w samym centrum Rynku!
PLANOWANE OTWARCIE: 1. września
PROFIL NA INSTRAGRAMIE


NOWE WE WRO!

NOWE WE WRO!

SIERPIEŃ 2021


21.08
KAWA I KOT Powstańców Śląskich 140/1a10a
kolejna we Wrocławia kocia kawiarnia – czyli miejsce, gdzie wypijecie kawę i zjecie ciastko w towarzystwie futrzastych towarzyszy.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

14.08
AMERIGO BISTRO Vespucciego 10a
na osiedlu Olimpia Port otwarto nowe bistro
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

12.08
BEMMA BAR Uniwersytecka 1
w miejscu Ale Brusco powstała nowa restauracja z włoską kuchnią i neapolitańską pizzą. Bemma Bar jest miejscem wege/wegan
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

09.08
PARROT COFFEE Piotra Skargi 4
drugi punkt kawiarni Parrot Coffee w budynku Dominikański na parterze. Na miejscu wypijecie kawę, zjecie dobre ciacho, a w ustalonych godzinach będzie możliwość podglądania ptasich właścicieli.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

07.08
BUŁKA Z MASŁEM 2.0 Szajnochy 4
nowa odsłona Bułki z Masłem na Szajnochy- lokal przeszedł kapitalny remont, widać też zmiany w karcie.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

04.08
MANIA SMAKU 4.0 Krzycka 1c
pierwszy w pełni stacjonarny lokal Mani Smaku
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

04.08
KRÓLOWA KNYSZA Krynicka 4a
wrocławska legenda, czyli knysza w autorskim wydaniu
PROFIL NA FACEBOOKU

03.08
DREAM TEAM FOOD Jedności Narodowej 92
burgery, tortille lub sety głównie z szarpaną wieprzowiną
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

NOWE WE WRO!

LIPIEC 2021


31.07
EL CUBANONożownicza 1
Kubańska miejscówka w samym centrum miasta. Długa karta (ponad 80 pozycji), a na kuchni rodowici Kubańczycy.
PROFIL NA FACEBOOKU

31.07
VINCENT NAD ODRĄBraci Gierymskich 151
Na Bartoszowicach, w okolicy beach baru OpatoVice otworzyła się kolejna na świeżym powietrzu – tym razem zlokalizowana nie przy samej rzece, ale bardziej pod drzewami. Jest to kolejny projekt właścicieli kawiarni Vincent. Na miejscu lody, kawa, lemoniady, croissanty.
PROFIL NA FACEBOOKU

28.07
BISTRO OD KUCHNISądowa 14
Bistro od Kuchni(do tej pory zlokalizowane w Wrocław Fashion Outlet) otworzyło swój drugi lokal, tym razem w centrum. Czynni są codziennie od poniedziałku do piątku, a w godzinach porannych serwują śniadania.
PROFIL NA FACEBOOKU

17.07
GUADALOPE COCINA MEXICANAŚredzka 21
Hola Mexico! W Leśnicy powstała meksykańska restauracja, gdzie zjemy takie klasyki jak: nachosy, burrito, enchiladas, fajitas czy chili con carne. Restauracja jest prowadzona przez te same osoby, które tworzą na Leśnicy Esencję Sushi.
PROFIL NA FACEBOOKU

17.07
RISO BARWięzienna 7
„risotto i owoce morza w cenach przystępnych dla każdego” – tak możemy przeczytać na ich fb profilu, konkretnego menu jednak brak, więc, żeby się dowiedzieć co konkretnie zjemy w Riso – trzeba udać się tam osobiście 🙂
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

15.07
GOSPODA POD ZŁOTĄ MARIĄSzewska 74
„Przeniesiemy Was w czasie do XV w. i ugościmy jak to kiedyś bywało we Wrocławiu” – kuchnia inspirowana dawnymi recepturami i kuchnią średniowiecznego Wrocławia.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

14.07
2 WHEELS CAFEśw. Antoniego 8
Bike Cafe zmienił się w 2 Wheels Cafe. W trakcie dnia: kawiarnia, wieczorami: pub.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

13.07
PAULISPER VINUMWięzienna 5b
„Paulisper Vinum” czyli „chwila dla wina” – nowy wrocławski wine bar bistro. W karcie win znajdziemy ponad 50 etykiet z Polski i całego świata. W menu chapsy, czyli przekąski do wina na mniejszy i większy głód.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

12.07
KUCHNIA DLA ODWAŻNYCHDworzec Świebodzki / Hala Świebodzki
Walenty Kania – znany z programu na Food Network, postawił pod Halą Świebodzki swój foodtruck, W menu to z czego Walenty jest znany, czyli głównie… podroby!
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

12.07
PTASIE RZĄDYDworzec Świebodzki / Hala Świebodzki
Food truck, który specjalizuje się w potrawach z ptactwa dzikiego i hodowlanego. Zaparkował tuż przy Hali Świebodzki.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

09.07
DO SOPOTUśw. Mikołaja 7
blisko rynku otworzył się bardzo przyjemny cocktail bar z ciekawą kartą menu, znajdziecie tu głównie kuchnie grecką i śródziemnomorską . Otwarte od południa do późnych godzin nocnych.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

08.07
MANUFAKTURA PIZZY I CHLEBASłodowa 10
przy Hotelu Tusmskim otworzył się drugi stacjonarny lokal Manufakury. W ofercie pieczywo na zakwasie i pizza z włoskich produktów.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

08.07
WSCHODNI CHILOOUT BARPark Wschodni
przestrzeń w Parku Wschodnim, idealna dla wielbicieli odpoczynku wśród zieleni
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

06.07
PAN MI DANożownicza 1b
nowa miejscówka z japońskim street foodem. W karcie m.in: ramen, sobu, udon.
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

03.07
SMOKE PASTRAMI & STREET FOODOdrzańska 6
restobar z jakościowym streetfoodem i kraftowym piwem. O Smoke rozmawaliśmy z Markiem Łobodą – współwłaścicielem i Szefem Kuchni w jednym z odcinków Gastropodcastu: słuchaj TUTAJ!
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

03.07
PIZZA BOYZ / MR. PANCAKESSzewska 69
znana w Poznaniu pizzeria uruchamia lokal we Wrocławiu. W jednym miejscu znajdziemy 4 brandy: Pizza Boyz, Mr. Pancakes, Ghost Burgers i Vegan Pizza Club
PROFIL NA INSTRAGRAMIE

NOWE WE WRO!

CZERWIEC 2021


30.06
NOMADA – restauracja w Hotelu Arche (Graniczna 183)
w pobliżu lotniska ruszył nowy hotel 3***, a w nim restauracja Nomada, gdzie wszystkie produkty pochodzą z lokalnych upraw a Szef Kuchni osobiście odwiedza producentów sprawdzając jakość składników. Ciekawe menu w przystępnym (jak na hotelowa restaurację) cenach.
PROFIL NA INSTAGRAMIE

28.06
IZAKAYA RAMEN BAR – św. Mikołaja
w miejscu Shrimp House na św. Mikołaja powstała nowa ramenownia pod brandem Izakaya. W menu 6 ramanów i kilka przystawek.
PROFIL NA INSTAGRAMIE

27.06
BAKED BY BATKO CAFE – Sikorskiego 3e-f
finalista programu Bake Off Ale Ciacho! – Tomasz Batko otworzył swoją kwiarnię połączoną z pracownią cukierniczą
PROFIL NA INSTAGRAMIE

26.06
AMALFI CUCINA – Więzienna 21
fw pasażu Italiana, przy ulicy Więzennej otworzyła się restauracja z nowoczesną kuchnią włoską opartą na włoskich składnickach. W menu głównie pasty, pizze i owoce morza.
PROFIL NA INSTAGRAMIE

01.06
CZARNA CEBULA GEMUSE KEBAB & GRILL
Olszewskiego 23b
kebab, „Za idealnym wyważeniem smaków stoi Adam Adamczak TOP CHEF Polska Finalista czwartej edycji Top Chef Polska.”
PROFIL NA INSTAGRAMIE


Marija Magdalena

Pierwsza Dama i Matka Przełożona Widelca. Panicznie boi się pomidorów (ale tylko surowych, suszone i pomidorówkę pożera, aż się jej uszy trzęsą). Miłośniczka domowego jedzenia (córka Matki Teresy od Pierogów - pochodzenie zobowiązuje) oraz posiłków na świeżym powietrzu - stąd jej zamiłowanie do pikników i foodtrucków. Nie cierpi jeść w samotności, więc w jej Widelcowych Wyprawach często towarzyszą jej najbliżsi przyjaciele :)

Może Ci się również spodoba