Gault&Millau – czym jest ten „żółty przewodnik”?

gault&millau żółty przewodnik co to jest

Wczoraj, czyli w niedzielę miała miejsce Gala Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017. Już po raz trzeci przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni w Polsce. Dzisiaj natomiast swoją premierę ma wspominany właśnie Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska 2017. Co w nim ciekawego znajdziemy? Jakie wrocławskie restauracje i ich szefowie urzekli w tym roku inspektorów przewodnika? Co to w ogóle za nagrody? I najważniejsze: jak na Boga tą dziwną nazwę się wymawia? 🙂  

GAULT&MILLAU – CO TO W OGÓLE JEST?

Gault&Millau” (gdyby chcieć to zapisać fonetycznie, najbliżej byłoby chyba „goe mijo„, jednak wybaczcie, po francusku to ja dopiero raczkuję, więc rączek sobie uciąć nie dam) to jeden z najbardziej prestiżowych przewodników po branży gastronomicznej na świecie. Swoją historią sięga aż do 1961 roku, kiedy to dwóch francuskich gentlemanów: Henri Gault i Christian Millau rozpoczęli w paryskiej gazecie wieczornej „Paris-Presse” opisywać swoje wędrówki  po paryskich restauracjach i barach. Ich cotygodniowe felietony szybko zyskały masę czytelników i stały się opiniotwórcze. Chcąc wykorzystać sukces swoich recenzji panowie wydali kilka przewodników po Paryżu: oceniali w nich nie tylko restauracje, ale również hotele, winiarnie, czy księgarnie.   

Jednak dopiero w 1972 roku Gault i Millau wydali swój pierwszy niezależny przewodnik po restauracjach francuskich. Mniejsze znaczenie miała dla nich lokalizacja, wystrój czy klasyfikacja restauracji – postanowili skupić się na tym co najważniejsze, to jest: smaku i prezentacji dań oraz na wyobraźni szefa kuchni. Od czasu swojej pierwszej edycji przewodnik cieszy się niesłabnącą popularnością, a jego zasięg powiększa się z roku na rok.  

W tym momencie poza Francją, żółte przewodniki wydawane są w Austrii, Szwajcarii, Belgii, Luksemburgu, Holandii, Niemczech, Australii, Węgrzech, a także od trzech edycji w Polsce.  

CO PODDAWANE JEST OCENIE INSPEKTORÓW GAULT&MILLAU?

Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, kreatywność i profesjonalizm prezentacji, harmonijność menu, właściwe tempo serwisu oraz spójność koncepcji restauracji. W ocenie znajdują się również informacje i komentarze odnośnie serwisu, cen, atmosfery – jednak nie mają one wpływu na kryteria punktowe wymienione wcześniej.  

SKĄD PEWNOŚĆ, ŻE WYSTAWIONE OCENY SĄ NIEZALEŻNE I UCZCIWE?

Inspektorzy Gault&Millau podlegają siedmiopunktowemu kodeksowi etycznemu, według którego zobowiązani są do: nieoceniania restauracji dobrze sobie znanych, zachowaniu pełnej anonimowości inspektorów, opłaceniu rachunku za posiłek, odwiedzenia restauracji w warunkach jej codziennego działania. Inspektorzy poddawani są również weryfikacji ich kompetencji i wysublimowanego podniebienia, muszą być na bieżąco z trendami kulinarnymi oraz co roku odbywają specjalistyczne szkolenie i poddają się ocenie.    

gault&millau żółty przewodnik co to jest

JAK CZYTAĆ OCENY W ŻÓŁTYM PRZEWODNIKU GAULT&MILLAU?

Żeby znaleźć się w przewodniku restauracja musi zdobyć conajmniej 10 z 20 możliwych punktów.

Skala wygląda następująco:

  • 1 czapka ->11-12 punktów,
  • 2 czapki -> 13-14 punktów,
  • 3 czapki -> 15-16 punktów,
  • 4 czapki -> 17-18 punktów,
  • 5 czapek-> 19-19,5 punkta,
  • 5 złotych czapek -> 20 punktów.

W zeszłorocznej edycji najwięcej czapek w Polsce (4) zdobyły dwie warszawskie restauracje nagrodzone również gwiazdką Michelin – mowa oczywiście o Atelier Amaro i Senses.  

ŻÓŁTY PRZEWODNIK GAULT&MILLAU 2017

W tegorocznej edycji przewodnika wymieniono aż 460 restauracji, 120 hoteli i 160 produktów regionalnych. Z roku na rok docenionych miejsc w Polce jest coraz więcej (w Żółtym Przewodniku 2016 było 390 restauracji, 100 hoteli, 120 produktów regionalnych). Oprócz zaszczytnego miejsca w Żółtym Przewodniku szefowie kuchni rywalizują również o specjalne tytuły przyznawane co roku przez Inspektorów Gault&Millau.

I tak oto nagrody powędrowały w tym roku do:  

  • Szef Kuchni Tradycyjnej – Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa
  • Kobieta Szef – Katarzyna Daniłowicz, Olszewskiego 128, Wrocław
  • Młody Talent – Łukasz Budzik, Mennicza Fussion, Wrocław
  • Szef Jutra – Ernest Jagodziński , Cucina 88, Poznań
  • Szef Roku – Andrea Camastra, Senses, Warszawa  

Nie ma co ukrywać, Gala była w tym roku łaskawa dla Wrocławia – szefowie z wrocławskich restauracji zostali wyróżnieni aż w dwóch kategoriach. Niesamowicie cieszy fakt, że wrocławska gastronomia i świetni szefowie kuchni, którzy ją tworzą zostali zauważeni i docenieni!  

WROCŁAWSKIE RESTAURACJE W ŻÓŁTYM PRZEWODNIKU GAULT&MILLAU 2017

Co ciekawego zwróciło uwagę Inspektorów w naszym mieście w tym roku? Co polecają naszej uwadze? Tutaj mały skrót informacji na temat wrocławskich restauracji wyróżnionych w tym roku.

  • Acquario – 14,5 pkt
  • Browar Stu Mostów – 11,5 pkt
  • Czarymary – 12 pkt
  • Dinette Sky Tower – 11,5 pkt
  • Dobra Karma – 11 pkt
  • Food art Galery – 14,5 pkt
  • Grape Restaurant – 12 pkt
  • La Folie – 11,5 pkt
  • Marina – 13 pkt
  • Mennicza Fusion – 14 pkt
  • Monopol – 13 pkt
  • Ok Wine Bar – 12,5 pkt
  • Olszewskiego 128 – 14 pkt
  • Pappatore – 12 pkt
  • Pinola – 12 pkt
  • Pochlebna – 10,5 pkt
  • Przystań – 13 pkt
  • Siesta Trattoria – 11 pkt
  • Szajnochy 11 – 12 pkt
  • Villa Bianco – 10,5 pkt
  • Kredens Wilkszyn – 10,5 pkt
  • Mlekiem i Miodem – 11 pkt
  • Slow Food Bistro – 12 pkt
  • Zamek Topacz – 13 pkt

Więcej o tym, co urzekło inspektorów w danym miejscu przeczytacie w Żółtym Przewodniku 2017, który swoją premierę miał właśnie dzisiaj. Przewodnik do nabycia jest w Empikach, w cenie 59.90.  


Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u. 
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!

You Might Also Like