Degustacje we wrocławskich restauracjach – 2023
Wrocław to miasto, które słynie z bogatej oferty kulinarnej, a wiele restauracji regularnie organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Dlatego też przygotowałam dla Was przegląd miejsc, które w najbliższym czasie oferują degustacje wina lub innych alkoholi oraz specjalne kolacje degustacyjne.
W tekście znajdziecie informacje o restauracjach, które specjalizują się w degustacjach, a także o tych, które przygotowują okolicznościowe kolacje degustacyjne. Dowiecie się, czego możecie się spodziewać, jakie są ceny oraz jakie menu proponują poszczególne lokale.
Jeśli więc interesują Cię degustacje wina, alkoholi oraz niepowtarzalne doznania kulinarne, to ten tekst jest dla Ciebie! Przygotuj się na niezapomniane wrażenia smakowe i zaplanuj już dziś swoją kolejną gastronomiczną przygodę we Wrocławiu.
W poniższym kalendarzu znajdziesz wydarzenia degustacyjnej organizowane we wrocławskich restauracjach.
KALENDARZ DEGUSTACJI WE WROCŁAWSKICH RESTAURACJACH – 2023
UWAGA! Jeśli zauważysz, że brakuje tutaj wydarzenia organizowanego w Twojej ulubionej restauracji czy winebarze - śmiało daj mi znać w komentarzu albo przez moje social media.
Degustacje we wrocławskich restauracjach – styczeń 2023
Nie(winna) degustacja Winnice Wzgórz Trzebnickich
Miejsce: Pochlebna, św. Antoniego 15
Degustacja win z Winnic Wzgórz Trzebnickich połączona z kolacją w koncepcie talerzykowym.
Koszt: 169 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja win musujących
Miejsce: Hotel Monopol, H.Modrzejewskiej 2
„Na przykładzie wybranych przez nas etykiet omówimy, jak proces wtórnej fermentacji i leżakowanie na drożdżach przeprowadzone w butelce wzbogaca profil smakowy wina.
Degustacje poprowadzi Bartosz Wojtas, sommelier naszego hotelu, pasjonat wina i szeroko rozumianej kultury kulinarnej. Bartosz skupia się na przyjemności z picia i jedzenia, chętnie opowiada o kulturowych i geograficznych aspektach wina.”
Koszt: 300 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja degustacyjna DARY LASU
Miejsce: Golden Records Club, Kazimierza Wielkiego 43
W autorskim menu „Dary lasu”, znajdą Państwo pięć następujących pozycji:
- przystawkę: comber z jelenia na sałatce z marynowanych borowików i gruszki;
- dania główne: pierożki z dzikiem podane z emulsją dereniowo-jabłkową; zupę krem z topinamburu i borowików; ragoût z sarną i blinami gryczanymi;
- deser: niespodziankę czekoladowo-malinową z pokrzywą.
Dodatkowo dla każdego lemoniada lub kieliszek wytrawnego czerwonego wina!
Koszt: 150 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja komentowana – wina z Chorwacji
Miejsce: Konoba, Ruska 23
Kameralna degustacja białych i czerwonych win z Chorwacji. 7 etykiet z zaprzyjaźnionych winiarni z półwyspu Pelješac oraz z wyspy Korčula. Będziecie mieli okazję poznać wina białe i czerwone z endemicznych szczepów chorwackich, ale też bardziej popularne Marselan z półwyspu Pelješac.
W cenie: degustacja win, przekąski – w tym chorwackie, oliwa, chleb, woda
Koszt: 250 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
PIZZA i WINO: Rain or Shine – Natural Wine and Pizza Time – GEEKWINES
Miejsce: Pizza Kieliszki Butelki, Igielna 11
Degustacja win naturalnych od GEEKWINES – 6 win + 5 dedykowanych pizz. Degustację poprowadzi Łukasz Dworzak, sommelier z GEEKWINE.
Koszt: 120 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacje we wrocławskich restauracjach – luty 2023
- degustacje walentynkowe oznaczone są kolorem czerwonym
Degustacja wina – Amarone oraz Valpolicelli
Miejsce: Kameralna, Zwycięska 14cb/b
Degustacja 5 win Amarone i Valpolicella z przekąskami także od Serotonina- wrocławskie sery rzemieślnicze.
- Valpolicella Classico
- Valpolicella Superiore
- Ripasso della Valpolicella
- Ripasso della Valpolicella croce gall
- Amarone Valpolicella
Koszt: 79 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja wina – Najlepsze siedliska Pinot Noir i Chardonnay
Miejsce: Greco, Marii Skłodowskiej-Curie 33
Podczas degustacja win, somellier Krystian Sakas zaprezentuje różne terroir i siedliska szczepów Pinot noir i Chardonnay, a wszystko to w akompaniamencie kuchni śródziemnomorskiej.
Degustacji będzie towarzyszyć pełne MENU serwowane w środek stołu
- SELEKCJA WIN pozostanie tajemnicą. Na pewno, będziecie zadowoleni. Jedyną podpowiedzią będą flagi państw z których pochodzą wina
- PINOTY to przedstawiciel tych państw:
- 1. Burgogne Nicolas Potel 2020
- 2. Gnarly head 2019, California
- 3. Milsko Pinot Noir barrel 2020
- 4. Wachtenburg, Pfaltz 2019
- 5. Old coach road 2020, Nelson
- CHARDONNAY to przedstawiciele tych państw:
- 6. Familia Falasco HERMANDAD 2019
- 7. TSANTALI 1/3000
- 8. The Googly, South Australia
- 9. Burgogne Nicolas Potel 2020
Koszt: 170 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Wino & Talerzyki
Miejsce: ZWYCIĘSKA 9, Zwycięska 9
Nowa kulinarna inicjatywa w Zwycięskiej 9. Co miesiąc w pierwszy weekend, odbywać się tu będą „kulinarne podróże”. Szefowa kuchni przygotowuje specjalne menu do dzielenia się, można zamówić 1 talerzyk i zjeść samemu, lub więcej i podzielić się ze znajomymi.
- Smażone papryczki padron, płatki soli morskiej
- Boczek pieczony w miso, salsa z jalapenio i kolendry
- Kaszanka w panko , mus z pieczonego jabłka z chrzanem
- Pieczona dynia , zatar z labneh, granat
- Falafel z musem truflowym, puder z oliwek ,oliwa tymiankowa
- Feta pieczona z pomidorami,czerwona cebula, oliwa z oliwek, zioła
- Ceviche z łososia, awokado, chili, czerwona cebula, limonka, kolendra, mango
- Krewetki marynowane, pasta z tamaryndowca, miód
- Wołowina w sosie teriyaki, piklowana cebula, prażone orzechy ziemne
- Pasta z cieciorki, pieczone chorizo, czarnuszka, pietruszka
- Dziki brokuł, oliwa sezamowa, pokruszone orzechy, tajska sałata z ogorka
- Kasztan, ogórek, kolendra,marynowany imbir
- Dolmadakia z liści winogron, ryż
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Wino & Talerzyki
Miejsce: ZWYCIĘSKA 9, Zwycięska 9
Nowa kulinarna inicjatywa w Zwycięskiej 9. Co miesiąc w pierwszy weekend, odbywać się tu będą „kulinarne podróże”. Szefowa kuchni przygotowuje specjalne menu do dzielenia się, można zamówić 1 talerzyk i zjeść samemu, lub więcej i podzielić się ze znajomymi.
- Smażone papryczki padron, płatki soli morskiej
- Boczek pieczony w miso, salsa z jalapenio i kolendry
- Kaszanka w panko , mus z pieczonego jabłka z chrzanem
- Pieczona dynia , zatar z labneh, granat
- Falafel z musem truflowym, puder z oliwek ,oliwa tymiankowa
- Feta pieczona z pomidorami,czerwona cebula, oliwa z oliwek, zioła
- Ceviche z łososia, awokado, chili, czerwona cebula, limonka, kolendra, mango
- Krewetki marynowane, pasta z tamaryndowca, miód
- Wołowina w sosie teriyaki, piklowana cebula, prażone orzechy ziemne
- Pasta z cieciorki, pieczone chorizo, czarnuszka, pietruszka
- Dziki brokuł, oliwa sezamowa, pokruszone orzechy, tajska sałata z ogorka
- Kasztan, ogórek, kolendra,marynowany imbir
- Dolmadakia z liści winogron, ryż
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja Wina z Winnicy Silensi
Miejsce: KAPKA WINA, Kiełbaśnicza 2
Degustacja 5 lokalnych win z Winnicy Silensi poprowadzona przez jednego z współzałożycieli winnicy.
- Riesling 2019
- Riesling 2020
- Pinot Noir Rosé
- Pinot Noir Rosé Barrique
- Cabernet Pinot Noir 2021
Koszt: 95 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Wina z Wysp x10 – Wrocławskie Warsztaty Wina
Miejsce: KIELISZKI BUTELKI, Sokolnicza 17/36
Degustacja 10 wyjątkowych win z wysp: Teneryfa, Wyspy Brytyjskie, Kreta, Sardynia, Majorka, Sycylia i inne.
Selekcję przygotuje i degustację poprowadzi Michał Rusiecki, dolnośląski sommelier, restaurator, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent WSET3.
Koszt: 179 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Roślinne Menu dla Zakochanych
Miejsce: CUDO, Jodłowa 4
Walentynkowy długi weekend w CUDO!
Specjalny walentynkowy set wegańskiego sushi – 6 nowych rolek.
- 2x nigiri ibodai z buraka [pieczony burak / melasa z granatu / wasabi / masago arare]
- 2x gunkan z migdałowym mascarpone [nitki chili / jadalne kwiaty]
- 6x hosomak z ogórkiem i pikantnym chrzanem
- 6x hosomak ze szparagiem i odrobiną miłości, czyli pesto szczypiorkowym z togarashi
- 8x pistacjowa california [różowy ryż / tempeh / musztardowiec / oshinko / wegan serek / ogórek / mango majo / kruszone pistacje]
- 6x futomak KarmeLOVE [karmelizowany bakłażan / duszona w białym winie marchewka / serek vegan / ogórek / różowy majonez]
- 6x pink taco roll, nasz klasyk w miłosnym wydaniu
Koszt: 149 zł / set 36 szt.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Weekend Walentynkowy
Miejsce: RESTAURACJA TARASOWA, Hala Stulecia
3-daniowe menu walentynkowe + welcome drink
Koszt: 170 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w Hotelu Śląsk
Miejsce: HOTEL ŚLĄSK, Oporowska 60
3-daniowe menu walentynkowe + kieliszek wina
- PRZYSTAWKA: Tatar z suszonego pomidora, grillowana cukinia, marynowana kurka, krem balsamiczny, szczypiorek, bagietka.
- DANIE GŁÓWNE: Stek z polędwicy wołowej lub Filet z łososia z chrupiącą skórką, puree dyniowe, sałatka z raddichio, pieczarka portobello, masło parmezanowe.
- DESER : Suflet czekoladowy, sorbet truskawkowy, mascarpone, orzeszki ziemne, sos jagodowy.
- DODATKOWO: Kieliszek czerwonego / białego wina lub Prosecco.
Koszt: 175 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w ALYKI
Miejsce: ALYKI, Powstańców Śląskich 95 [Sky Tower]
Kolacja walentynkowa
- AMUSE-BOUCHE [do wyboru]:
- Mus z tuńczyka/pistacja/granat/chips z parmezanu
- Jabłko/avokado/pistacja/syrop z kwiatu bzu/chips z gruszki
- PRZYSTAWKA: Krem marchewkowy z rokitnikiem/pieczona skorzonera/mleczko kokosowe/suszony bób/puder z czarnych oliwek
- DANIE GŁÓWNE 1: Konfitowany filet z kaczki/fenkuł/puree dyniowe/emulsja z pieczonego pomidora/szparag/okra
- DANIE GŁÓWNE 2: Vegeballs z cukinii i ricotty/krewetka/kawior z jesiotra/szczypiorkowy crème fraiche/truskawka
- DESER: Ciasto francuskie/domowe lody różane/karmel/suszona malina/beza włoska/figa/granat
Koszt: 299 zł / para lub 389 zł / para z butelką wina
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja chorwackich win i koncert kameralny
Miejsce: KONOBA, Ruska 23
Degustacja 7 win z rodzinnych, chorwackich winiarni połączona z koncertem na żywo.
- Nobile Grande Madirazza
- Chardonnay Matuško
- Pošip Mikulić
- Pošip Sur Lie Toreta
- Postup Mikulić
- L’amour Matković Di Mare Matković
Koszt: 259 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w Idzie
Miejsce: IDA kuchnia i wino, Łazienna 4
Kolacja degustacyjna z muzyka na żywo.
- carpaccio wołowe | trufla | parmezan
- troć | maślanka | ogórek piklowany
- tarta z gęsimi żołądkami i topinamburem
- pierogi z wędzonym pstrągiem | por | jabłko
- polędwica wołowa | ziemniak kombu | kawior
- mus czekoladowy | słony karmel | sorbet wiśniowy
Koszt: 259 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Roślinne Menu dla Zakochanych
Miejsce: CUDO, Jodłowa 4
Walentynkowy długi weekend w CUDO!
Specjalny walentynkowy set wegańskiego sushi – 6 nowych rolek.
- 2x nigiri ibodai z buraka [pieczony burak / melasa z granatu / wasabi / masago arare]
- 2x gunkan z migdałowym mascarpone [nitki chili / jadalne kwiaty]
- 6x hosomak z ogórkiem i pikantnym chrzanem
- 6x hosomak ze szparagiem i odrobiną miłości, czyli pesto szczypiorkowym z togarashi
- 8x pistacjowa california [różowy ryż / tempeh / musztardowiec / oshinko / wegan serek / ogórek / mango majo / kruszone pistacje]
- 6x futomak KarmeLOVE [karmelizowany bakłażan / duszona w białym winie marchewka / serek vegan / ogórek / różowy majonez]
- 6x pink taco roll, nasz klasyk w miłosnym wydaniu
Ostrygi i Wino
Miejsce: KOI SUSHI STANISŁAWOWSKA, Stanisławowska 51
Kooperacja Koi Sushi i winebaru Konoba. Degustacja zapiekanych ostryg „Rockefeller| oraz dobranego specjalnie do nich wina Adriatic Miklulić.
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Weekend Walentynkowy
Miejsce: RESTAURACJA TARASOWA, Hala Stulecia
3-daniowe menu walentynkowe + welcome drink
Koszt: 170 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynkowe menu w Pasta mia
Miejsce: PASTA MIA, Rynek 53/55
3-daniowe menu walentynkowe + drink
Koszt: 120 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w restauracji La Scala
Miejsce: LA SCALA, Rzeźnicza 24-25
Do wyboru aromatyczne dania kuchni włoskiej.
- PRZYSTAWKI:
- Małże św. Jakuba/ emulsja z raków/ rukiew wodna
- Raviolo/ płynne żółtko/ ricotta/ palone masło
- DANIA GLOWNE:
- Ravioli z rakami/ sos estragonowy/ oliwa truflowa/ chips z lubczyku
- Perliczka/ glazura z miodu i cytrusów/ puree z kalafiora/ konfitura żurawiny
- Labraks/ risotto truflowe/ mandarynka/ groszek cukrowy
- DESER:
- Brownie czekoladowe/ truskawki/ pijane trufle/ orzech laskowy
- Ciasto cytrynowe w limoncello/ krem waniliowy/ puder z róży/ galaretka malinowa
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w Hotelu Śląsk
Miejsce: HOTEL ŚLĄSK, Oporowska 60
3-daniowe menu walentynkowe + kieliszek wina
- PRZYSTAWKA: Tatar z suszonego pomidora, grillowana cukinia, marynowana kurka, krem balsamiczny, szczypiorek, bagietka.
- DANIE GŁÓWNE: Stek z polędwicy wołowej lub Filet z łososia z chrupiącą skórką, puree dyniowe, sałatka z raddichio, pieczarka portobello, masło parmezanowe.
- DESER : Suflet czekoladowy, sorbet truskawkowy, mascarpone, orzeszki ziemne, sos jagodowy.
- DODATKOWO: Kieliszek czerwonego / białego wina lub Prosecco.
Koszt: 175 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki ze smakiem w Piwnicy Świdnickiej
Miejsce: PIWNICA ŚWIDNICKA, Rynek Ratusz 1a
Specjalnie na te okazję Chef Marcin postanowił przygotować dla Was pełne miłości menu. Czeka na Was prawdziwa uczta w opcji mięsnej oraz wegetariańskiej.
- Menu w wersji mięsnej:
- Aperitif – Prosecco z truskawką
- Carpaccio z Gęsi – zimowa trufla/ maliny/ mus z rokitnika/ chipsy z mango
- Pieczone przegrzebki – placki z cukinii/ kozi ser/ mango/ kawior z wasabi/ piana z cointreau
- Krem z salsefii podany w kokosie – palona biała czekolada/ rokitnik/ krewetki
- Risotto ze ślimakiem – białe wino/ ślimaki/ natka/ tymianek/ masło/ zimowa trufla/ kawior ze ślimaków
- Cannolo – ricotta/ krem pistacjowy/ sorbet mango/ owoce sezonowe
- Menu w wersji wegetariańskiej:
- Aperitif – Prosecco z truskawką
- Carpaccio z buraka (vege) – kozi ser/ oliwa szczypiorkowa/ ziemia pistacjowa/ chutney z mango
- Tatar z Seitana (vege) – siekany seitan/ majonez sojowo migdałowy/ brukselka/ kolendra/ czerwony pieprz
- Krem z salsefii (vege) podany w kokosie – palona biała czekolada/ rokitnik
- Wegańska kaczka z selera – czarna soczewica/ seler/ mus z buraka/ jarmuż/ puree z dyni i pomarańczy
- Pudding Kokosowy – kokos/ migdały/ truskawka/ orzeszki pinii/ mięta
Koszt: 249 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w ALYKI
Miejsce: ALYKI, Powstańców Śląskich 95 [Sky Tower]
Kolacja walentynkowa
- AMUSE-BOUCHE [do wyboru]:
- Mus z tuńczyka/pistacja/granat/chips z parmezanu
- Jabłko/avokado/pistacja/syrop z kwiatu bzu/chips z gruszki
- PRZYSTAWKA: Krem marchewkowy z rokitnikiem/pieczona skorzonera/mleczko kokosowe/suszony bób/puder z czarnych oliwek
- DANIE GŁÓWNE 1: Konfitowany filet z kaczki/fenkuł/puree dyniowe/emulsja z pieczonego pomidora/szparag/okra
- DANIE GŁÓWNE 2: Vegeballs z cukinii i ricotty/krewetka/kawior z jesiotra/szczypiorkowy crème fraiche/truskawka
- DESER: Ciasto francuskie/domowe lody różane/karmel/suszona malina/beza włoska/figa/granat
Koszt: 299 zł / para lub 389 zł / para z butelką wina
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w Idzie
Miejsce: IDA kuchnia i wino, Łazienna 4
Kolacja degustacyjna z muzyka na żywo.
- carpaccio wołowe | trufla | parmezan
- troć | maślanka | ogórek piklowany
- tarta z gęsimi żołądkami i topinamburem
- pierogi z wędzonym pstrągiem | por | jabłko
- polędwica wołowa | ziemniak kombu | kawior
- mus czekoladowy | słony karmel | sorbet wiśniowy
Koszt: 259 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Roślinne Menu dla Zakochanych
Miejsce: CUDO, Jodłowa 4
Walentynkowy długi weekend w CUDO!
Specjalny walentynkowy set wegańskiego sushi – 6 nowych rolek.
- 2x nigiri ibodai z buraka [pieczony burak / melasa z granatu / wasabi / masago arare]
- 2x gunkan z migdałowym mascarpone [nitki chili / jadalne kwiaty]
- 6x hosomak z ogórkiem i pikantnym chrzanem
- 6x hosomak ze szparagiem i odrobiną miłości, czyli pesto szczypiorkowym z togarashi
- 8x pistacjowa california [różowy ryż / tempeh / musztardowiec / oshinko / wegan serek / ogórek / mango majo / kruszone pistacje]
- 6x futomak KarmeLOVE [karmelizowany bakłażan / duszona w białym winie marchewka / serek vegan / ogórek / różowy majonez]
- 6x pink taco roll, nasz klasyk w miłosnym wydaniu
Ostrygi i Wino
Miejsce: KOI SUSHI STANISŁAWOWSKA, Stanisławowska 51
Kooperacja Koi Sushi i winebaru Konoba. Degustacja zapiekanych ostryg „Rockefeller| oraz dobranego specjalnie do nich wina Adriatic Miklulić.
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Weekend Walentynkowy
Miejsce: RESTAURACJA TARASOWA, Hala Stulecia
3-daniowe menu walentynkowe + welcome drink
Koszt: 170 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynkowe menu w Pasta mia
Miejsce: PASTA MIA, Rynek 53/55
3-daniowe menu walentynkowe + drink
Koszt: 120 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w Hotelu Śląsk
Miejsce: HOTEL ŚLĄSK, Oporowska 60
3-daniowe menu walentynkowe + kieliszek wina
- PRZYSTAWKA: Tatar z suszonego pomidora, grillowana cukinia, marynowana kurka, krem balsamiczny, szczypiorek, bagietka.
- DANIE GŁÓWNE: Stek z polędwicy wołowej lub Filet z łososia z chrupiącą skórką, puree dyniowe, sałatka z raddichio, pieczarka portobello, masło parmezanowe.
- DESER : Suflet czekoladowy, sorbet truskawkowy, mascarpone, orzeszki ziemne, sos jagodowy.
- DODATKOWO: Kieliszek czerwonego / białego wina lub Prosecco.
Koszt: 175 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w restauracji La Scala
Miejsce: LA SCALA, Rzeźnicza 24-25
Do wyboru aromatyczne dania kuchni włoskiej.
- PRZYSTAWKI:
- Małże św. Jakuba/ emulsja z raków/ rukiew wodna
- Raviolo/ płynne żółtko/ ricotta/ palone masło
- DANIA GLOWNE:
- Ravioli z rakami/ sos estragonowy/ oliwa truflowa/ chips z lubczyku
- Perliczka/ glazura z miodu i cytrusów/ puree z kalafiora/ konfitura żurawiny
- Labraks/ risotto truflowe/ mandarynka/ groszek cukrowy
- DESER:
- Brownie czekoladowe/ truskawki/ pijane trufle/ orzech laskowy
- Ciasto cytrynowe w limoncello/ krem waniliowy/ puder z róży/ galaretka malinowa
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki ze smakiem w Piwnicy Świdnickiej
Miejsce: PIWNICA ŚWIDNICKA, Rynek Ratusz 1a
Specjalnie na te okazję Chef Marcin postanowił przygotować dla Was pełne miłości menu. Czeka na Was prawdziwa uczta w opcji mięsnej oraz wegetariańskiej.
- Menu w wersji mięsnej:
- Aperitif – Prosecco z truskawką
- Carpaccio z Gęsi – zimowa trufla/ maliny/ mus z rokitnika/ chipsy z mango
- Pieczone przegrzebki – placki z cukinii/ kozi ser/ mango/ kawior z wasabi/ piana z cointreau
- Krem z salsefii podany w kokosie – palona biała czekolada/ rokitnik/ krewetki
- Risotto ze ślimakiem – białe wino/ ślimaki/ natka/ tymianek/ masło/ zimowa trufla/ kawior ze ślimaków
- Cannolo – ricotta/ krem pistacjowy/ sorbet mango/ owoce sezonowe
- Menu w wersji wegetariańskiej:
- Aperitif – Prosecco z truskawką
- Carpaccio z buraka (vege) – kozi ser/ oliwa szczypiorkowa/ ziemia pistacjowa/ chutney z mango
- Tatar z Seitana (vege) – siekany seitan/ majonez sojowo migdałowy/ brukselka/ kolendra/ czerwony pieprz
- Krem z salsefii (vege) podany w kokosie – palona biała czekolada/ rokitnik
- Wegańska kaczka z selera – czarna soczewica/ seler/ mus z buraka/ jarmuż/ puree z dyni i pomarańczy
- Pudding Kokosowy – kokos/ migdały/ truskawka/ orzeszki pinii/ mięta
Koszt: 249 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w ALYKI
Miejsce: ALYKI, Powstańców Śląskich 95 [Sky Tower]
Kolacja walentynkowa
- AMUSE-BOUCHE [do wyboru]:
- Mus z tuńczyka/pistacja/granat/chips z parmezanu
- Jabłko/avokado/pistacja/syrop z kwiatu bzu/chips z gruszki
- PRZYSTAWKA: Krem marchewkowy z rokitnikiem/pieczona skorzonera/mleczko kokosowe/suszony bób/puder z czarnych oliwek
- DANIE GŁÓWNE 1: Konfitowany filet z kaczki/fenkuł/puree dyniowe/emulsja z pieczonego pomidora/szparag/okra
- DANIE GŁÓWNE 2: Vegeballs z cukinii i ricotty/krewetka/kawior z jesiotra/szczypiorkowy crème fraiche/truskawka
- DESER: Ciasto francuskie/domowe lody różane/karmel/suszona malina/beza włoska/figa/granat
Koszt: 299 zł / para lub 389 zł / para z butelką wina
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w Idzie
Miejsce: IDA kuchnia i wino, Łazienna 4
Kolacja degustacyjna z muzyka na żywo.
- carpaccio wołowe | trufla | parmezan
- troć | maślanka | ogórek piklowany
- tarta z gęsimi żołądkami i topinamburem
- pierogi z wędzonym pstrągiem | por | jabłko
- polędwica wołowa | ziemniak kombu | kawior
- mus czekoladowy | słony karmel | sorbet wiśniowy
Koszt: 259 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Roślinne Menu dla Zakochanych
Miejsce: CUDO, Jodłowa 4
Walentynkowy długi weekend w CUDO!
Specjalny walentynkowy set wegańskiego sushi – 6 nowych rolek.
- 2x nigiri ibodai z buraka [pieczony burak / melasa z granatu / wasabi / masago arare]
- 2x gunkan z migdałowym mascarpone [nitki chili / jadalne kwiaty]
- 6x hosomak z ogórkiem i pikantnym chrzanem
- 6x hosomak ze szparagiem i odrobiną miłości, czyli pesto szczypiorkowym z togarashi
- 8x pistacjowa california [różowy ryż / tempeh / musztardowiec / oshinko / wegan serek / ogórek / mango majo / kruszone pistacje]
- 6x futomak KarmeLOVE [karmelizowany bakłażan / duszona w białym winie marchewka / serek vegan / ogórek / różowy majonez]
- 6x pink taco roll, nasz klasyk w miłosnym wydaniu
Kolacja walentynkowa w Hotelu Śląsk
Miejsce: HOTEL ŚLĄSK, Oporowska 60
3-daniowe menu walentynkowe + kieliszek wina
- PRZYSTAWKA: Tatar z suszonego pomidora, grillowana cukinia, marynowana kurka, krem balsamiczny, szczypiorek, bagietka.
- DANIE GŁÓWNE: Stek z polędwicy wołowej lub Filet z łososia z chrupiącą skórką, puree dyniowe, sałatka z raddichio, pieczarka portobello, masło parmezanowe.
- DESER : Suflet czekoladowy, sorbet truskawkowy, mascarpone, orzeszki ziemne, sos jagodowy.
- DODATKOWO: Kieliszek czerwonego / białego wina lub Prosecco.
Koszt: 175 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w restauracji La Scala
Miejsce: LA SCALA, Rzeźnicza 24-25
Do wyboru aromatyczne dania kuchni włoskiej.
- PRZYSTAWKI:
- Małże św. Jakuba/ emulsja z raków/ rukiew wodna
- Raviolo/ płynne żółtko/ ricotta/ palone masło
- DANIA GLOWNE:
- Ravioli z rakami/ sos estragonowy/ oliwa truflowa/ chips z lubczyku
- Perliczka/ glazura z miodu i cytrusów/ puree z kalafiora/ konfitura żurawiny
- Labraks/ risotto truflowe/ mandarynka/ groszek cukrowy
- DESER:
- Brownie czekoladowe/ truskawki/ pijane trufle/ orzech laskowy
- Ciasto cytrynowe w limoncello/ krem waniliowy/ puder z róży/ galaretka malinowa
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki ze smakiem w Piwnicy Świdnickiej
Miejsce: PIWNICA ŚWIDNICKA, Rynek Ratusz 1a
Specjalnie na te okazję Chef Marcin postanowił przygotować dla Was pełne miłości menu. Czeka na Was prawdziwa uczta w opcji mięsnej oraz wegetariańskiej.
- Menu w wersji mięsnej:
- Aperitif – Prosecco z truskawką
- Carpaccio z Gęsi – zimowa trufla/ maliny/ mus z rokitnika/ chipsy z mango
- Pieczone przegrzebki – placki z cukinii/ kozi ser/ mango/ kawior z wasabi/ piana z cointreau
- Krem z salsefii podany w kokosie – palona biała czekolada/ rokitnik/ krewetki
- Risotto ze ślimakiem – białe wino/ ślimaki/ natka/ tymianek/ masło/ zimowa trufla/ kawior ze ślimaków
- Cannolo – ricotta/ krem pistacjowy/ sorbet mango/ owoce sezonowe
- Menu w wersji wegetariańskiej:
- Aperitif – Prosecco z truskawką
- Carpaccio z buraka (vege) – kozi ser/ oliwa szczypiorkowa/ ziemia pistacjowa/ chutney z mango
- Tatar z Seitana (vege) – siekany seitan/ majonez sojowo migdałowy/ brukselka/ kolendra/ czerwony pieprz
- Krem z salsefii (vege) podany w kokosie – palona biała czekolada/ rokitnik
- Wegańska kaczka z selera – czarna soczewica/ seler/ mus z buraka/ jarmuż/ puree z dyni i pomarańczy
- Pudding Kokosowy – kokos/ migdały/ truskawka/ orzeszki pinii/ mięta
Koszt: 249 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w ALYKI
Miejsce: ALYKI, Powstańców Śląskich 95 [Sky Tower]
Kolacja walentynkowa
- AMUSE-BOUCHE [do wyboru]:
- Mus z tuńczyka/pistacja/granat/chips z parmezanu
- Jabłko/avokado/pistacja/syrop z kwiatu bzu/chips z gruszki
- PRZYSTAWKA: Krem marchewkowy z rokitnikiem/pieczona skorzonera/mleczko kokosowe/suszony bób/puder z czarnych oliwek
- DANIE GŁÓWNE 1: Konfitowany filet z kaczki/fenkuł/puree dyniowe/emulsja z pieczonego pomidora/szparag/okra
- DANIE GŁÓWNE 2: Vegeballs z cukinii i ricotty/krewetka/kawior z jesiotra/szczypiorkowy crème fraiche/truskawka
- DESER: Ciasto francuskie/domowe lody różane/karmel/suszona malina/beza włoska/figa/granat
Koszt: 299 zł / para lub 389 zł / para z butelką wina
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w Kameralnej
Miejsce: Kameralna, Zwycięska 14cb/b
- Pescaccio z łososia z salsą z ogórka, szczypiorku, sera ricotta i kawioru
- Zupa bouillabaisse z krewetką tygrysią, ośmiornicą i mulami
- Filet z morszczuka na puree ziemniaczano truflowym, z sosem cytrynowym, blanszowanymi broccolini i vongole
- Czekoladowe ciastko hazelnut z puree z czarnej porzeczki
Koszt: 139 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Wine for my Valentine / degustacja win z Winnicy Silesian
Miejsce: Folgujemy, Kniaziewicza 16
5daniowa kolacja degustacyjna w wersji mięsnej lub vege połączona z degustacją win z Winnicy Silesian
- MENU MIĘSNE
- Grzanka z pieczywa na zakwasie / dżem z chorizo / ser manchego / groszek czepny
- Różowy krem ziemniaczany / pączek z ziemniaka / szczypiorek / creme fraiche
- Prawn roll / Mini domowa bułeczka / krewetka / remoulada / seler / cytryna
- Risotto kukurydziane / małża św. Jakuba / kawior / chips z topinamburu
- Ferrero rocher / mus czekoladowy / pralina z orzechów laskowych / kruche ciastko
- MENU WEGE
- Grzanka z pieczywa na zakwasie / dżem z pieczonych pomidorów / roślinny cheddar domowej roboty
- Różowy krem ziemniaczany / chrupiący krokiecik / szczypiorek / roślinny creme fraiche z nerkowców
- Vegan lobster roll / to- nie-krab z serca palmy w kremowym sosie / domowa wegańska mini bułeczka / szczypiorek
- Risotto kukurydziane / prawie-jak-małża św. Jakuba / kawior z alg / chips z topinamburu
- Ferrero rocher / wegański czekoladowy biszkopt / pralina z orzechów laskowych / ganache
Koszt: 210-230 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w Idzie
Miejsce: IDA kuchnia i wino, Łazienna 4
Kolacja degustacyjna z muzyka na żywo.
- carpaccio wołowe | trufla | parmezan
- troć | maślanka | ogórek piklowany
- tarta z gęsimi żołądkami i topinamburem
- pierogi z wędzonym pstrągiem | por | jabłko
- polędwica wołowa | ziemniak kombu | kawior
- mus czekoladowy | słony karmel | sorbet wiśniowy
Koszt: 259 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Roślinne Menu dla Zakochanych
Miejsce: CUDO, Jodłowa 4
Walentynkowy długi weekend w CUDO!
Specjalny walentynkowy set wegańskiego sushi – 6 nowych rolek.
- 2x nigiri ibodai z buraka [pieczony burak / melasa z granatu / wasabi / masago arare]
- 2x gunkan z migdałowym mascarpone [nitki chili / jadalne kwiaty]
- 6x hosomak z ogórkiem i pikantnym chrzanem
- 6x hosomak ze szparagiem i odrobiną miłości, czyli pesto szczypiorkowym z togarashi
- 8x pistacjowa california [różowy ryż / tempeh / musztardowiec / oshinko / wegan serek / ogórek / mango majo / kruszone pistacje]
- 6x futomak KarmeLOVE [karmelizowany bakłażan / duszona w białym winie marchewka / serek vegan / ogórek / różowy majonez]
- 6x pink taco roll, nasz klasyk w miłosnym wydaniu
Koszt: 149 zł / set 36 szt.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Rozkochana Zwycięska 9
Miejsce: ZWYCIĘSKA 9, Zwycięska 9
Kolacja walentynkowa w towarzystwie muzyki na żywo. Na miejscu przygotowano również pamiątkowe zdjęcia oraz fachowe doradztwo someliera.
Koszt: 180 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Nic tak nie mówi Kocham Cię jak kolacja na wrocławskim rynku
Miejsce: RESTAURACJA POLKA, Rynek
„Przez żołądek do serca” – czyli kolacja walentynkowa w Restauracji Polka pełna autorskich, kulinarnych wariacji, pięknych dekoracji i miłosnej atmosfery wrocławskiego rynku.
- PRZYSTAWKA
- TATAR Z ŁOSOSIA | grzanka z chleba kukurydzianego | masło limonowe | szalotka
- PIECZARKA PORTOBELLO | siano z pora | mus z pieczonej papryki | orzeszki pinii
- DANIE GŁÓWNE
- PIECZONY LABRAKS | ziemniak truflowy | kiszona cytryna | pieczona brukselka | chips ryżowy
- STEK Z ANTRYKOTU | fasolka szparagowa |orzechy arachidowe | sos truflowy | polenta
- DESER
- MONOPORCJA CZEKOLADOWA | ganache pistacjowy | mirror glaze marakuja | puder z białej czekolady
- SERNIK RÓŻANY | migdały | żel agrestowy | czekolada | jeżyna
Koszt: 298 zł / para + wine pairing: 90 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynkowa kolacja degustacyjna
Miejsce: RESTAURACJA TARASOWA, Hala Stulecia
7-daniowa kolacja degustacyjna
- Menu mięsne:
- Amuse bouche: węgorz | jałowiec | ogórek
- majonez z raków | sandacz z Jeziora Wicko | bulion rybny
- tatar z marynowanej kaczki | dereń | musztarda | lubczyk
- pierożki z dorszem Skrei | małże św. Jakuba | sos kawiorowy
- faszerowana przepiórka | czarny bez | trufla | foie gras
- biała czekolada | malina | szampan
- petit four
- Menu vege:
- Amuse bouche: burak | aronia | kozi ser
- gołąbki z kaszą i grzybami | bulion z kiszonej kapusty | wędzona cebula
- kalarepa | wege smalec | rokitnik | orzechy laskowe
- raviolo | ziemniaki | owczy ser dojrzewający z Sernicy Dolnośląskiej
- seler | trufla | rodzynki | jabłko
- biała czekolada | malina | szampan
- petit four
Koszt: 270 zł / osoba + wine pairing 150 zł/ osoba / cocktail pairing 140 zł/osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynkowe menu w Pasta mia
Miejsce: PASTA MIA, Rynek 53/55
3-daniowe menu walentynkowe + drink
Koszt: 120 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w Hotelu Śląsk
Miejsce: HOTEL ŚLĄSK, Oporowska 60
3-daniowe menu walentynkowe + kieliszek wina
- PRZYSTAWKA: Tatar z suszonego pomidora, grillowana cukinia, marynowana kurka, krem balsamiczny, szczypiorek, bagietka.
- DANIE GŁÓWNE: Stek z polędwicy wołowej lub Filet z łososia z chrupiącą skórką, puree dyniowe, sałatka z raddichio, pieczarka portobello, masło parmezanowe.
- DESER : Suflet czekoladowy, sorbet truskawkowy, mascarpone, orzeszki ziemne, sos jagodowy.
- DODATKOWO: Kieliszek czerwonego / białego wina lub Prosecco.
Koszt: 175 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynkowe menu degustacyjne
Miejsce: RISTORANTE ACQUARIO, Hotel Monopol
6-daniowe menu degustacyjne
- Okoń Morski / Mango / Kolendra
- Seler / Maślanka / Orzech laskowy
- Linguine / Emulsja maślana / Trufle Bianchetto
- Krewetka argentyńska / Risotto / Fenkuł
- Kaczka / Radicchio / Porto
- Mandarynka / Popcorn / Słony karmel
Koszt: 400 zł /osoba + dobór win 250 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w restauracji La Scala
Miejsce: LA SCALA, Rzeźnicza 24-25
Do wyboru aromatyczne dania kuchni włoskiej.
- PRZYSTAWKI:
- Małże św. Jakuba/ emulsja z raków/ rukiew wodna
- Raviolo/ płynne żółtko/ ricotta/ palone masło
- DANIA GLOWNE:
- Ravioli z rakami/ sos estragonowy/ oliwa truflowa/ chips z lubczyku
- Perliczka/ glazura z miodu i cytrusów/ puree z kalafiora/ konfitura żurawiny
- Labraks/ risotto truflowe/ mandarynka/ groszek cukrowy
- DESER:
- Brownie czekoladowe/ truskawki/ pijane trufle/ orzech laskowy
- Ciasto cytrynowe w limoncello/ krem waniliowy/ puder z róży/ galaretka malinowa
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w Browarze Stu Mostów
Miejsce: BROWAR STU MOSTÓW, Długosza 2
„Dobre jedzenie, odpowiednio dobrany alkohol i nieoczywista przestrzeń, w której oboje będziecie czuli się komfortowo. Wszystko to znajdziecie w Taproomie na ulicy Długosza we Wrocławiu! O Wasze podniebienia zadba szef kuchni Kamil Nowicki, który przygotował wyjątkowe menu, oparte o lokalne produkty i rzemieślnicze podejście, któremu hołdujemy w Taproomie. Do każdego z dań dobraliśmy odpowiednio pasujące piwa, które doskonale podkreślą smak serwowanych potraw.”
- Precel Stu Mostów + Browar Stu Mostów – Strawberry Berliner Weisse
- Krem z gruszki i pietruszki / karmelizowany fenkuł / oliwa truflowa / zioła + Browar Stu Mostów – Pale Ale – 0,2 l
- Sezonowana poledwica wołowa (60dni) / fondant ziemniaczany / młoda soja / jarmuż / redukcja wina czerwonego / sos maślany / marchew / kiszone kapary czosnku niedźwiedziego / zioła / kwiaty + Browar Stu Mostów – WILD #16 Biere de Soif Raspberry Blackberry Plum Rondo Grapes – 0,2 l
- Ostrygowe love Krem z palonej czekolady / liczi / pigwa / piwna wiśnia / chilli / yuzu + Browar Stu Mostów – Milk Stout Chocolate – 0,2 l
Koszt: 320 zł / para, cena z piwami: 399 zł/ para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki ze smakiem w Piwnicy Świdnickiej
Miejsce: PIWNICA ŚWIDNICKA, Rynek Ratusz 1a
Specjalnie na te okazję Chef Marcin postanowił przygotować dla Was pełne miłości menu. Czeka na Was prawdziwa uczta w opcji mięsnej oraz wegetariańskiej.
- Menu w wersji mięsnej:
- Aperitif – Prosecco z truskawką
- Carpaccio z Gęsi – zimowa trufla/ maliny/ mus z rokitnika/ chipsy z mango
- Pieczone przegrzebki – placki z cukinii/ kozi ser/ mango/ kawior z wasabi/ piana z cointreau
- Krem z salsefii podany w kokosie – palona biała czekolada/ rokitnik/ krewetki
- Risotto ze ślimakiem – białe wino/ ślimaki/ natka/ tymianek/ masło/ zimowa trufla/ kawior ze ślimaków
- Cannolo – ricotta/ krem pistacjowy/ sorbet mango/ owoce sezonowe
- Menu w wersji wegetariańskiej:
- Aperitif – Prosecco z truskawką
- Carpaccio z buraka (vege) – kozi ser/ oliwa szczypiorkowa/ ziemia pistacjowa/ chutney z mango
- Tatar z Seitana (vege) – siekany seitan/ majonez sojowo migdałowy/ brukselka/ kolendra/ czerwony pieprz
- Krem z salsefii (vege) podany w kokosie – palona biała czekolada/ rokitnik
- Wegańska kaczka z selera – czarna soczewica/ seler/ mus z buraka/ jarmuż/ puree z dyni i pomarańczy
- Pudding Kokosowy – kokos/ migdały/ truskawka/ orzeszki pinii/ mięta
Koszt: 249 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja walentynkowa w Golden Records Club
Miejsce: GOLDEN RECORDS CLUB, Kazimierza Wielkiego 43
„Zaproś swoją drugą połówkę do Golden Records Club. Mamy dla Was specjalną ofertę walentynkową, czyli trzydaniową kolację a do tego kieliszek Prosecco!”
- Terrina z łososia
- Spaghetti z pieczonej dynii z krewetkami w roli głównej
- Deser, czyli słodka niespodzianka w kształcie serca
Koszt: 95 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynkowe menu degustacyjne w La Maddalenie
Miejsce: LA MADDALENA, Kazimierza Wielkiego 43
La Maddalena zaprasza w podróż po wszystkich etapach miłości. Dodatkowo szef baru przygotuje specjalnie na ten dzień koktajl dla Niej i dla Niego, i last but not least, szef zespołu sommelierów skomponuje wine pairing do menu degustacyjnego
- OLŚNIENIE: kieliszek prosecco
- POZNANIE: ostryga Le Gall Premium „2” / Cavior Antonius Sbyberian / cytryna / koper
- ZAUROCZENIE: langustynka / koper włoski / cykoria / marakuja
- POŻĄDANIE: risotto / trufla zimowa / Crottin de chavignol
- POCAŁUNEK: malina i róża
- MIŁOŚĆ: halibut biały / pasternak / brokuł / cytryna / jabłko
- SŁODKA CHWILA: opera / pistacja / baileys
- ZATRACENIE: truskawki, biała czekolada / malina
Walentynki w ALYKI
Miejsce: ALYKI, Powstańców Śląskich 95 [Sky Tower]
Kolacja walentynkowa
- AMUSE-BOUCHE [do wyboru]:
- Mus z tuńczyka/pistacja/granat/chips z parmezanu
- Jabłko/avokado/pistacja/syrop z kwiatu bzu/chips z gruszki
- PRZYSTAWKA: Krem marchewkowy z rokitnikiem/pieczona skorzonera/mleczko kokosowe/suszony bób/puder z czarnych oliwek
- DANIE GŁÓWNE 1: Konfitowany filet z kaczki/fenkuł/puree dyniowe/emulsja z pieczonego pomidora/szparag/okra
- DANIE GŁÓWNE 2: Vegeballs z cukinii i ricotty/krewetka/kawior z jesiotra/szczypiorkowy crème fraiche/truskawka
- DESER: Ciasto francuskie/domowe lody różane/karmel/suszona malina/beza włoska/figa/granat
Koszt: 299 zł / para lub 389 zł / para z butelką wina
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Miłość nie jedno ma imię – kolacja walentynkowa w Art Hotelu
Miejsce: ART HOTEL, Kiełbaśnicza 20
„Sprawdźcie nasze propozycje i wybierzcie tę najlepszą właśnie dla Was. Za jakość naszych propozycji jak zwykle odpowiadają Szefowie Kuchni Art Restauracji a słodkości wykona dla Was niezastąpiony Szef Cukiernictwa – Krzysztof Parys.”
Kolacja zawiera 4 daniowe menu dla dwóch osób (do wyboru dwie wersje menu). Kolacji towarzyszyć będzie również muzyka na żywo w wykonaniu pianisty i wiolonczelistki.
- MENU MIĘSNE
- Aperitif
- Przystawka: Tartaletka z krewetką / mus serowy z avocado / żel cytrynowy / jajko przepiórcze / wasabi
- Zupa: Krem z selera / kozi ser / gravlax z łososia / beza migdałowa
- Danie główne: Perliczka z foie gras / pistacjowy crunch / sos z wiśnią / burak / ziemniak truflowy / por
- Deser: Millefeuille karmelizowane / krem czekoladowo – orzechowy / karmel
- MENU WEGETARIAŃSKIE
- Aperitif
- Przystawka: Tartaletka z vege krewetką / mus serowy z avocado / żel cytrynowy / jajko przepiórcze / wasabi
- Zupa: Krem z selera / kozi ser / gravlax z marchewki / beza migdałowa
- Danie główne: Szaszłyk tofu / teriyaki / sezam / polenta ananasowa / por
- Deser: Millefeuille karmelizowane / krem czekoladowo – orzechowy / karmel
Koszt: 380 zł / para
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Walentynki w CIMONE
Miejsce: CIMONE, Wielkopolska 72
Specjalnie na tę okazję przygotowane 3-daniowe menu z kieliszkiem wina.
Istnieje również możliwość zamówienia flower boxa.
- PRZYSTAWKA (do wyboru)
- bruschetta z masłem ziołowym i borowikami
- antipasti vege (bakłażan | cukinia | papryka | karczochy | pieczarki | boczniaki | pomidor z mozzarellą i pesto)
- rostbef wołowy z cebulkami borettane
- zupa rybna z grzankami
- DANIE GŁÓWNE (do wyboru)
- linguine z ośmiornicą
- polędwiczki wieprzowe z cukinią i borowikami
- pizza PATATA (sos śmietanowy | provolone wędzone | Porchetta | ziemniaki pieczone | rozmaryn)
- pizza GAMBERONI (sos śmietanowy | mozzarella | krewetki | cukinia | pomidorki kolorowe | zest z pomarańczy)
- pizza PUTTANESCA (pomodorrina | oliwki tagiasche | kapary | czosnek | mozzarella | scamoza)
- DESER (do wyboru)
- ptyś z pistacjowymi lodami i kremem pistacjowym
- beza z mascarpone, wiśniami oraz czekoladą
- canoli walentynkowe
- APERITIF [kieliszek różowego wina musującego]
Wyjątkowa, walentynkowa Nie(winna) degustacja!
Miejsce: POCHLEBNA, św. Antoniego 15
6 win z dolnośląskich winnic i 6 talerzyków – niedostępnych w stałej karcie.
Degustację poprowadzi Ania Nowak, twórczyni internetowa @niemoja.wina
- Blask Brut (winnica Margaret) + Chleb wiejski z orzechami i olej głubczycki słonecznikowy tłoczony na zimno
- Milvus (winnica De Sas) + Kozi ser z Łomnicy, konfitura różana
- Verte (Winnica Rymanów) + Przegrzebki z boczniaka królewskiego na wegańskim maśle i białym winie, szałwia, kawior wegański
- Zakochane kundle (Winnica Jakubów) + Carpaccio z buraka z serem kozim dojrzewającym, dresingiem malinowym z czerwonym winem i miodem, karmelizowane orzechy włoskie na ostro, rukola
- Pinot Noir (winnica Wzgórz Trzebnickich) + Pierś z kaczki sous-vide w pomarańczach i miodzie z sosem pomarańczowym z chili
- Regulus słomowe (winnica De Sas) + Tort Sachera z wiśniami
Koszt: 199 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja wina – Wina z Winnicy Saganum
Miejsce: Kameralna, Zwycięska 14cb/b
Kolacja degustacyjna przygotowana przez Szefa Kuchni Andrzeja Mushynskiego połączona z degustacją wina z Winnicy Saganum prowadzoną Sylwestra Szymczaka.
- Polędwiczka z dzika na puree z selera, grzyby shitake, brukselka z pudrem z pietruszki z rozmarynem i żółtymi pomidorkami cherry
- Przepiórka z konfitowaną rzodkiewką, z puree z groszku oraz sosem demi glace z czerwoną porzeczką
- Filet Mignon z polentą kukurydzianą, puree z karczocha i duszonym szpinakiem oraz konfitowaną czerwoną cebulą
- Sernik kokosowy z musem malinowym i czerwonym zamszem
Koszt: 159 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja wina – Hiszpańska Rioja x10 – Wrocławskie Warsztaty Wina
Miejsce: KIELISZKI BUTELKI, Sokolnicza 17/36
Degustacja 10 win z regionu Rioja.
Selekcję przygotuje i degustację poprowadzi Jacek Rusiecki, dolnośląski sommelier, restaurator, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent WSET.
Koszt: 179 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja wina – Winnica Kamil Barczentewicz feat. Maciej Nowicki
Miejsce: PIZZA KIELISZKI BUTELKI, Igielna 11
Degustacja komentowana z Winnicą Kamil Barczentewicz z okolic Kazimierza Wielkiego nad Wisłą. Poprowadzi ją właściciel – Kamil wraz z Maciejem Nowickim z Fermentu/Winicjatywy.
Spróbujemy 6 win. W cenie wino, woda i przekąski (oliwki i focaccia)
Koszt: 149 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacje we wrocławskich restauracjach – marzec 2023
Nie(winna) degustacja Winnica Miłosz!
Miejsce: POCHLEBNA, św. Antoniego 15
Degustacja komentowana z Winnicą Miłosz sparowana z talerzykami od Pochlebna.
Koszt: 169 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Dziewczyny piją polskie wino, czyli nie(winna) degustacja na Dzień Kobiet!
Miejsce: POCHLEBNA, św. Antoniego 15
Kolacja degustacyjna połączona z pairingiem polskiego wina z winnicy Silesian.
Koszt: 169 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Sycylijski wieczór na tarasie Maddaleny z włoskim Szefem Kuchni, muzyką na żywo i winami Donnafugata
Miejsce: LA MADDALENA, Pomorska 1
La Maddalena zaprasza na niezwykły sycylijski wieczór z winnicą Donnafugata, z jedną z najbardziej znanych, najdoskonalszych włoskich winnic i kolację na cztery ręce, którą wspólnie przygotują Chef Maddaleny, Paweł Kaszubski, z Marco Faillą, jednym z najbardziej obiecujących młodych, włoskich Szefów Kuchni.
Degustacja wina – Włochy Środkowe x10 – Wrocławskie Warsztaty Wina
Miejsce: KIELISZKI BUTELKI, Sokolnicza 17/36
Degustacja 10 win z Włoch Środkowych.
Selekcję przygotuje i degustację poprowadzi Jacek Rusiecki, dolnośląski sommelier, restaurator, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent WSET.
Koszt: 179 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Festiwal owoców morza i degustacja win
Miejsce: WINOTEKA SZALONEGO GREKA, Przybyły 22 [Hotel Kosmonauty]
Degustacja 8 win z wysp w połączeniu z owocami morza.
Selekcję przygotuje i degustację poprowadzi Krystian Sakas, dolnośląski sommelier, absolwent prestiżowych kursów angielskiej szkoły WSET.
Koszt: 189 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Wino i talerzyki II
Miejsce: ZWYCIĘSKA 9, Zwycięska 9
Kolacja degustacyjna przygotowana przez Szefa Kuchni Andrzeja Muszyńskiego z pairingiem portugalskich win.
- Tatar wołowy, pikle, musztarda francuska, rukola
- Terrina z piklami, musem chrzanowym i pistacjami
- Szpik wołowy pieczony z parmezanem
- Tataki wołowe z sosem sojowym imbirem, olejem sezamowym
- Pate z kaczej wątróbki na czerwonym winie
- Krewetki w cieście kataifi z sosem różanym
- Smażone pierścienie kalmarów w sosie lemoniadowym
- Filet ze śledzia na pieczywie z pikliwaną cebulką i sosem tatarskim
- Sałatka z ośmiornicą z oliwkami, papryką i czerwoną cebulką
- Rożki z ciasta filo ze szpinakiem i serem feta
- Oliwki zielone w zalewie
- Pasta z pieczonej papryki i fety
- Gołąbki z liści winogron z cytrynowym ryżem
- Hummus z pieczonych buraków z czarnuszką
Koszt: TBC.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja degustacyjna z winami portugalskimi
Miejsce: KAMERALNA, Zwycięska 14cb/b
Kolacja degustacyjna przygotowana przez Szefa Kuchni Andrzeja Muszyńskiego z pairingiem portugalskich win.
- Tatar z tuńczyka / żel z limonki, pomarańczy i awokado
- Mule w lekko pikantnym kokosowym sosie / bagietka
- Stek z kalmara / puree z kukurydzy / ziemniak truflowy / groszek cukrowy / porzeczkowy demi glace
- Mus truskawkowy / biszkopt
Koszt: 159 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
PRZEDWIOŚNIE: Ida kuchnia i wino x Rusty Rat
Miejsce: IDA KUCHNIA I WINO, Pl. Łazienna 4
Potrawy prosto z kuchni IDY i koktajle według autorskich receptur Rusty Rat.
Koszt: 379 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja Special Releases 2022
Miejsce: WHISKY PUB SZKOCKA, Pl. Orląt Lwowskich 20a
Diageo Special Releases 2022 to ekskluzywna degustacja, wyjątkowych trunków z limitowanych edycji! Edycja Special Releases 2022 obejmuje 8 whisky z czego aż 5 spróbować będzie można na degustacji.
Prowadzący: Bartek Ziembaczewski. Zwycięzca konkursu Osobowość Roku 2022, ogłoszonego przez Whisky Lovers Poland. Współtwórca festiwalu Whisky Day Cracow, autor wielu publikacji, miłośnik whisky i cygar! Obecnie Bartek związany jest z liderem w świecie alkoholowym, koncernem Diagio Polska jako Brand Manager Marek Prestiżowych.
- The Singleton 15YO Glen Ord
- Clynelish 12YO
- Oban 10YO
- Talisker 11YO
- Lagavulin 12YO
Koszt: TBC.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja wina – Dolina Loary x10 – Wrocławskie Warsztaty Wina
Miejsce: KIELISZKI BUTELKI, Sokolnicza 17/36
Degustacja 10 win z najdłuższego regionu winiarskiego Francji – znad Doliny Loaryh.
Selekcję przygotuje i degustację poprowadzi Jacek Rusiecki, dolnośląski sommelier, restaurator, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent WSET.
Koszt: 179 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja degustacyjna z wina,i Colli della Murgia
Miejsce: BISTRO 8 1/2, Przejście Garncarskie 8
- Fondovico Vino Spumante Bianco IGP
- Erbaceo Vino Bianco IGP
- Tufjano Vino Fiano IGP
- Myor Bianco IGP Puglia
- Doline Primitivo Vino Rosso IGP
- Mazzaro Vino Rosso IGP
- Amore Protetto Vino Spumante Bianco IGP
- Kanapeczki z twarogiem, koperkiem i sardynką
- Bruschetta z szynką Crudo, rukolą, pesto i pomidorkiem
- Bruschetta z ricottą , pomidorkiem i sosem balsamico
- Zapiekany chlebek toskańskim z ragu i mozzarellą
- Roladki wołowe z zapiekanymi warzywami
- Panna cotta jagodowa z polewą czekoladą , jeżynami i kwiatami jadalnymi
Koszt: 190 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja chorwackich win
Miejsce: KONOBA, Ruska 23
Degustacja7 etykiet z chorwackich winiarni.
Koszt: 130 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja na 6 Champagne
Miejsce: OK WINE BAR, Ks. Witolda 1
Wyjątkowa degustacyjna podróż przez 6 Prestiżowych Domów Francuskiej Szampanii. Każdemu z szampanów towarzyszyć będzie danie specjalne przygotowane przez szefa kuchni Rafała Dudzińskiego.
- Champagne Le Mesnil Cuvee Prestige Blanc de Blancs Grand Cru
- Champagne Duménil Prestige “les Pêcherines” Vieilles Vignes Premier Cru
- Champagne Paul Bara Rosé Spécial Club
- Champagne Alain Bernard Rosé de Saignée Brut Premier Cru
- Champagne André Heucq H 60
- Champagne Vazart-Coquart Spécial Gourmet Grand Cru
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja PIZZA i WINO: wina z Nowego Świata + Pizza
Miejsce: PIZZA KIELISZKI BUTELKI, Igielna 11
Degustacja 5 przygotowanych specjalnie na tę okazję pizz oraz 6 win z krajów takich jak: Stany Zjednoczone, Chile, Urugwaj, Argentyna i inne
Degustację poprowadzą Jacek i Michał Rusieccy, odpowiedzialni za ofertę win w Pizza Kieliszki Butelki, prowadzący Wrocławskie Warsztaty Wina
Koszt: 120 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja u Przyjaciół (KOLACJA SIEDMIU SZEFÓW KUCHNI)
Miejsce: PRZYSTAŃ & MARINA, Pl. Orląt Lwowskich 20a
7-daniowa kolacja degustacyjna z opcją wine-paring
- Wojciech Harapkiewicz – Restauracja Boreczna
- Rafał Grzegorzek – Restauracja Babinicz | Dworzysko
- Łukasz Budzik – Mennicza Fusion
- Karol Sankowski – Restauracja Przystań & Marina
- Michał Wester & Katarzyna Daniłowicz – Restauracja Tarasowa
- Krzysztof Winkler – Restauracja Przystań Tu
Koszt: TBC.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja whisky z Tomaszem Millerem
Miejsce: WHISKY PUB SZKOCKA, Pl. Orląt Lwowskich 20a
Degustacja whisky z food pairingiem prowadzona przez Tomka Millera, pasjonata whisky i alkoholi starzonych
- Craigellachie 13
- Glendronach 12
- Bunnahabhain 12
- Caol Ila 12
- Tormore 11 Single Malt od Miler Spirits
Koszt: TBC.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacje we wrocławskich restauracjach – kwiecień 2023
ABC WINA z Dziewczyną z Butelką Wina
Miejsce: KAPKA WINA, Kiełbaśnicza 2
Degustacja wina poprowadzona przez Martę Pańską, czyli Dziewczynę z butelką wina.
Koszt: 149 zł/ osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja: Jarek Buss o whisky;
Miejsce: WHISKY PUB SZKOCKA, Pl. Orląt Lwowskich 20a
Degustacja whisky prowadzona przez Jarosława Bussa.
- Ardnamurchan Madeira 2016
- Nc’nean limitowana edycja Rebel
- Lindores „Cask of Lindores” Sherry
- Compass Box Glasgow Blend Clynelish
- High Coast Timmer
Koszt: TBC.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja win „Polska w formie: Stal drewno glina”
Miejsce: PIZZA KIELISZKI BUTELKI, Pl. Orląt Lwowskich 20a
„Polska w formie” to nowy cykl o naszym rodzimym winie z Maciejem Nowickim (Ferment, Winicjatywa) i Patrycją Nawrocką (Wine Thinking). Tym razem motywem przewodnim jest forma, faktura. Na pierwszym spotkaniu spojrzymy na polskie trunki przez pryzmat materiału, w którym były dojrzewane. Maciej, jako znawca i krytyk polskich win, zaprezentuje 3 najlepsze butle z głębi naszego kraju, a Patrycja, jako lokalna patriotka, zadba o 3 dolnośląskie perełki. Nasi prowadzący zawsze starają Was czymś zaskoczyć.
Koszt: 150 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja: Poznaj Szkockie destylaty z portfolio Beam Suntory
Miejsce: WHISKY PUB SZKOCKA, Pl. Orląt Lwowskich 20a
Degustację poprowadzi Whisky & Gin Brand Ambassador Beam Suntory – Mateusz Szuchnik
- Auchentoshan 12yo
- Auchentoshan Three Wood
- Bowmore 12yo
- Bowmore 15yo
- Laphroaig 10yo
Koszt: TBC.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja degustacyjna z pairingiem wina z Winnicy Jadwiga
Miejsce: KAMERALNA, Zwycięska 14cb/b
Kolacja degustacyjna złożona z 4 dań przygotowana przez Szefa Kuchni Andrzeja Muszyńskiego połączona z degustacją wina z Winnicy Jadwiga.
- Pescaccio z ośmiornicy / mus z mango
- Stek mignon z selera / puree truflowe / piklowany kalafior
- Konfitowana noga perliczki / karmelizowana szalotka / owoce granatu
- Mus cytrynowo jabłkowy
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Wrocławskie Warsztaty Wina: Wina Wulkaniczne x10
Miejsce: KIELISZKI BUTELKI, Sokolnicza 17/36
Degustacja 10 wyjątkowych win z wysp.
Selekcję przygotuje i degustację poprowadzi Jacek Rusiecki, dolnośląski sommelier, restaurator, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent WSET.
Koszt: 179 zł / osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
ABC WINA z Dziewczyną z Butelką Wina
Miejsce: KAPKA WINA, Kiełbaśnicza 2
Degustacja wina poprowadzona przez Martę Pańską, czyli Dziewczynę z butelką wina.
Koszt: 149 zł/ osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Niewinna degustacja z 55-100
Miejsce: NIEWINNOŚĆ WINE BAR , Szewska 27/27a
Degustacja win z winnicy 55-100. Wine tasting prowadzony przez właścicieli winnicy
Koszt: 119 zł/ osoba
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja wina: MasterClass z Winnicą De Sas
Miejsce: OK WINE BAR, Księcia Witolda 1
Spotkanie poprowadzi właścicielka i założycielka Winnicy De Sas – Anna Zuber.
- 1. PARUS stal (riesling)
2. ORIOLUS amfora (solaris)
3. REGULUS rose (regent)
4. MILVUS qvevri (gewürztraminer))
5. PSYTKA de Sas (gewürztraminer)
6. REGULUS słomowe (regent)
Wrocławskie Warsztaty Wina: Włochy Południowe x10
Miejsce: KIELISZKI BUTELKI, Sokolnicza 17/36
Degustacja 10 wyjątkowych win z z Kalabrii, Molise, Apulii, Bazylikaty, Sycylii, Kampanii.
Selekcję przygotuje i degustację poprowadzi Jacek Rusiecki, dolnośląski sommelier, restaurator, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, absolwent WSET.
Degustacja: Poznaj wyjątkowe trio z John Dewar & Sons Collection
Miejsce: WHISKY PUB SZKOCKA, Pl. Orląt Lwowskich 20a
Degsutację poprowadzi Dewar’s & Aberfeldy Brand Ambassador – Patryk Kowalski. Związany ze światem alkoholi od 16 lat jako barman, manager, konsultanta barowy, restaurator a od 2022 roku jako ambasador whisky w Bacardi-Martini Polska reprezentując marki: Dewar’s, Aberfeldy, Craigellachie, Royal Brackla, Aultmore, i The Deveron
- Royal Brackla 12 YO (old edition)
- Royal Brackla 12 YO (new edition)
- Craigellachie 13 YO
- Aultmore 12 YO
- Aultmore 18 YO
Koszt: TBC.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Kolacja degustacyjna: Sauvignon Blanc z różnych regionów świata
Miejsce: KAMERALNA, Zwycięska 14cb/b
Kolacja degustacyjna z wyśmienitym menu opartym o nowalijki przyrządzone przez Szefa Andrzeja Muszyńskiego podane w asyście Sauvignon Blanc z różnych regionów świata.
- Sałatka z młodych ziemniaków / groszek cukrowy / kwaśna śmietana / koper
- Blanszowane szparagi / wędzony łosoś / sos gribiche
- Filet z dorady / młoda fasolka szparagowa / rzodkiewka / truskawki / sos imbirowo – kokosowy
- Deser niespodzianka od Sylwestra
Koszt: …
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacja: The Glendronach, The BenRiach, Glenglassaugh
Miejsce: WHISKY PUB SZKOCKA, Pl. Orląt Lwowskich 20a
Degustację poprowadzi Adam Frankowski, Super Premium Brand Ambasador
- Glendronach 12y Original
- Glendronach 21y Parliament
- Benriach The Smoky Twelve
- Benriach 2009 Cask Edition Madeira
- Glenglassaugh PX Wood Finish
- + 6. pozycja niespodzianka
Koszt: TBC.
WIĘCEJ INFORMACJI: KLIK!
Degustacje we wrocławskich restauracjach – maj 2023
Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u.
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!