Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler we Wrocławiu

KUCHENNE REWOLUCJE MAGDY GESSLER WE WROCŁAWIU

To już ponad 10 lat od kiedy Magda Gessler rozpoczęła swoje Kuchenne Rewolucje. Czy wiesz, że w tym czasie zrealizowała 5 odcinków w naszym mieście? Jak się mają restauracje po Kuchennych Rewolucjach we Wrocławiu? Czy dalej działają?

Magda Gessler to barwna i charakterna postać medialna. Artystka, właścicielka kilku restauracji, ale przede wszystkim osobowość telewizyjna. Prowadząca od ponad 10 lat program Kuchenne Rewolucje, w którym pomaga restauratorom odmienić ich lokale, tak, by były atrakcyjne dla klienta. Znana jest z swojego temperamentu -rzucania talerzami, trzaskania drzwiami czy słynnego powiedzenia: „czemu Wy trujecie ludzi?”

Postać Magdy i sam program Kuchenne Rewolucje wzbudza wiele kontrowersji – ma masę sympatyków i fanów, jednak jest też spora grupa jej przeciwników. W której grupie jesteś Ty?

Kuchenne Rewolucje – czy warto to oglądać?

Moglabym zacząć (i w sumie również skończyć) na tym, że sam program jest w większości wyreżyserowany. Pojawia się wiele głosów niezadowolonych z Rewolucji restauratorów, którzy żalą się na to, że głównym celem ekipy produkującej odcinek było wyciągnięcie na światło dzienne ich problemów i ludzkich dramatów, a nie pomoc w odbudowaniu ich biznesów. Mogłabym zwracać uwagę na to, że każdy odcinek jest przesycony lokowaniem produktów sponsorów, a sama pani Magda wchodzi do kuchni w rozpuszczonych włosach i długich doklejonych paznokciach, co nie jest zgodne z żadnymi normami bezpieczeństwa żywności w restauracji. No mogłabym…

… ale ten program utrzymuje się na antenie od 2010 roku. Co tydzień przed telewizorami zasiadają miliony widzów, by zobaczyć jaką restaurację będzie próbowała uratować Pani Magda tym razem. Miejsca po udanych Rewolucjach przeżywają istne oblężenie przez kilka tygodni po emisji ich odcinka. Myślę więc, że ten program i sama postać Pani Magdy od wielu lat uświadamiała i uczyła nas tego, jak trudny jest gastronomiczny biznes. Nie mam też wątpliwości, że Kuchenne Rewolucje miały swój wpływ na to, jak w dzisiejszych czasach postrzegamy restauracje jako konsumenci. Oraz na to, że do tych restauracji wychodzimy coraz częściej, nie traktując tego jako „zarezerwowanego tylko na specjalne okazje”.

Nie ukrywam, że z pewnego rodzaju przyjemnością sama zasiadam przed telewizorem, czy uruchamiam Player TV i oglądam nowy odcinek Kuchennych Rewolucji. Z jednej strony czekam na kolejną „dramę”, wspomniane już rzucanie talerzami, czy awanturę wywołaną nieporządkiem w kuchni (SERIO?! Zawsze zastanawia mnie, czy Ci ludzie nie oglądali jednego z 300 poprzednich odcinków i serio nie wiedzą, że kuchnię trzeba wysprzątać na błysk?!). Z drugiej jestem ciekawa, jakie miejsce tym razem będzie bohaterem odcinka – nie ukrywam też, że część z nich zapisuję na swoją listę „do zjedzenia, gdy będę w okolicy”.

Kuchenne Rewolucje we Wrocławiu

Kuchenne Rewolucje przez wiele sezonów unikały Wrocławia. Na ponad 200 odcinków tylko 5 z nich zrealizowano w tym mieście. Czy to oznacza, że wrocławska gastronomia nie potrzebowała pomocy znanej restauratorki? Czy może nie było odważnych, by poddać się surowej ocenie celebrytki?

Wrocławskie restauracje po Kuchennych Rewolucjach

Villa Bianco ➡️ Villa Biaco Steak & Lobster [ZAMKNIĘTE]

(sezon 9, odcinek 13- emisja: 29.05.2014) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Pierwsza wrocławska restauracja pojawiła się dopiero w 9. sezonie programu. Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler na bohaterów tego odcinka wybrały Villa Bianco i jej właścicieli: Martę i Pawła.

Restauracja położona na wrocławskich obrzeżach, sąsiadująca prawie z lotniskiem do tej pory proponowała swoim Gościom głownie pizzę, makarony i dania kuchni śródziemnomorskiej. Trudna lokalizacja i niewyróżniająca się karta nie przyciągała jednak tłumów klientów. Magda Gessler pomogła właścicielom wypracować nową koncepcję dla Villi Bianco. Pozbyła się włoskich potraw i postawiła na produkt niedostępny nigdzie indziej w mieście, po to, by ściągnąć Gości do restauracji położonej na uboczu. W Villi Bianco takim produktem zostały homary. W lokalu pojawiło się akwarium, a homary są przygotowane na świeżo.

Od siebie dodam, że to chyba mój ulubiony wrocławski odcinek Kuchennych Rewolucji. Trzech mega pewnych siebie szefów kuchni, negujących każdą decyzję właścicieli i managera restauracji. I Magda Gessler, która na każdym kroku pokazywała ich niekompetencje, brak wiedzy czy smaku - bawi mnie do łez. Nie znalazłam niestety informacji o ich dalszej karierze, bo chętnie sprawdziłabym jak sobie radzą po latach.

Restauracja Villa Bianco Steak & Lobster działa obecnie tylko jako miejsce do organizacji przyjęć czy spotkań biznesowych. Zrezygnowali z obsługi Gości indywidualnych po covidzie. W budynku otwarto również hotel (w trakcie realizacji odcinka był on dopiero budowany). W menu „przecovidowym” znalazły głównie dania z wołowiny oraz owoców morza, a daniem „honorowym” były homary oraz steki.

kuchenne rewolucje we wrocławiu villa bianco
foto: materiały prasowe Kuchennych Rewolucji

Villa Bianco w ostatnich latach brała udział w kilku edycjach festiwalu Restaurant Week, gdzie zdobyła m.in. nagrody za najlepszą obsługę.

Moja wizyta w Villi Bianco w ramach festiwalu Restaurant Week jesienią 2019 – do zobaczenia na Instagramie:


Villa Bianco Steak & Lobster
Rdestowa 17a

menu: KLIK!

facebook: KLIK!


Bar na Szybkiej ➡️ Przystanek Wrocek

(sezon 14, odcinek 9 – emisja: 27.10.2016) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Ponad dwa lata musiały minąć, by Magda Gessler powróciła do Wrocławia. Tym razem odwiedza Bar na Szybkiej, zlokalizowany przy ulicy Szybkiej – pani Magda twierdzi, że to samo centrum Wrocławia, ja bym się jednak z tym kłóciła. Porewolucyjny Przystanek Wrocek znajduje się „na Trojkącie”, w mało oczywistym i trudnym do odnalezienia miejscu.

Bar na Szybkiej to miejsce z kuchnią bemarową. Magda Gessler skrytykowała jakość i smak serwowanych tam potraw. Rewolucje były trudne – to w tym odcinku znajdziesz dosyć znaną scenę, gdy właścicielka nie chce wyrzucić starego, czy popsutego jedzenia, bo zamierza zabrać je do domu.

Magda Gessler rewolucje w Barze na Szybkiej rozpoczęła od zmiany nazwy. Przystanek Wrocek dostał również nowy wystrój (na ścianach pojawiły się fototapety z wrocławskimi zabytkami), a w menu zagościły m.in. burgery, na które mają się skusić studenci pobliskiej Politechniki. W trakcie Rewolucji Magda Gessler zaprasza ekipę Przystanku na testy burgerów i wołowiny do lokalu Mlekiem i Miodem w Kiełczowie.

Po powrocie na rewizję rewolucji restauratorka skrytykowała jakość serwowanych sałatek, ale pochwaliła zupy i wprowadzone burgery. Rewolucja została zaliczona!

Lokal po Rewolucjach miał się całkiem dobrze. Działali do czasu lockdownu, jednak nie znalazłam informacji o tym, czy otworzyli się po kwarantannie.


Przystanek Wrocek
Szybka 6-10

menu: KLIK!

facebook: KLIK!


Restauracja Kwadratowy Talerz ➡️ Bistro by the way [ZAMKNIĘTE]

(sezon 17, odcinek 7 – emisja: 05.04.2018) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Kolejny odcinek Kuchennych Rewolucji we Wrocławiu nie obył się bez nerwów. Szymon i Jarek – kiedyś fryzjerzy, teraz właściciele restauracji Kwadratowy Talerz, zaprosili Magdę Gessler, by pomogła im wskazać, gdzie tkwi problem tego miejsca. Jeden z nich niestety nie wytrzymał presji związanej z programem i zrezygnował z udziału. Jego partner kontynuował rewolucję w pojedynkę.

Kwadratowy Talerz do tej pory specjalizował się w kuchni polskiej – w menu znajdowały się klasyki, takie jak: schabowy czy mielony. Ale! Jak to często bywa, by przyciągnąć większą ilość klientów w Kwadratowym Talerzu serwowano też pizzę. Goście lokalu skarżyli się na długi czas oczekiwania, niedostępność wielu pozycji z karty i niemiłą obsługę.

Rewolucja chłodnym wnętrzom dodała energii – zrobiło się kolorowo, dzięki odmalowanym ścianom czy obrusom w kratę, a do restauracji zapraszał neon w amerykańskim stylu.

Do karty Bistro By The Way Magda Gessler wprowadziła amerykańskie dania m.in. wielowarstwowe sandwicze (club sandwiche) oraz krem z kukurydzy. Na Gości czeka nielimitowana dolewka kawy, jak w amerykańskich jadłodajniach.

Restauracja została zamknięta około pół roku po Kuchennych Rewolucjach. Chwile później w lokalu pojawiła się nowa resturacja: Bistro 8 1/2 – bistro w filmowym stylu, które niestety również wyniosło się z Hub po kilkunastu miesiącach.

Moja wizyta w Bistro By Way po Kuchennych Rewolucjach dostępna tutaj: KLIK! oraz na Instagramie


Alladins [ZAMKNIĘTE]

(sezon 18, odcinek 5 – emisja: 04.10.2018) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Czwarty odcinek wrocławskich Kuchennych Rewolucji nie obył się bez dramatów! Magda Gessler przyjechała, by ratować przed upadkiem orientalną restaurację Alladins.

Już od pierwszych scen tego odcinka nie zapowiada się dobrze. Lokal wyremontowany „po łebkach”, bardzo brudny, kucharki i właściciele, którzy nie znają marokańskiej kuchni. Magda Gessler nie daje im żadnej taryfy ulgowej. Nie pozostawia też suchej nitki na serwowanych w lokalu daniach.

kuchenne rewolucje we wrocławiu alladins
foto: materiały prasowe Kuchennych Rewolucji

O ile załoga restauracji wygląda na zaangażowaną i otwartą na nadchodzące zmiany, tak właściciele wydają się oporni i nie przyjmują rad znanej restauratorki. Rewolucja pomimo przeciwności dochodzi do skutku – lokal został odnowiony, wprowadzono jasne barwy, a w karcie pojawiły się klasyki marokańskiej kuchni.

Po powrocie Magda Gessler nie jest jednak zachwycona serwowanymi daniami i cała rewolucja zostaje uznana za nieudaną.

Chwilę po emisji odcinka restauracja została zamknięta.


Tarta Poducha ➡️ Pyszne Korzenie [ZAMKNIĘTE]

(sezon 20, odcinek 5 – emisja: 03.10.2019) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Ostatni (przed pandemią) odcinek Kuchennych Rewolucji we Wrocławiu. Tarta Poducha to lokal dwóch przyjaciół, którzy chcieli stworzyć w nim miejsce ciepłe, otwarte, z domowymi smakami. Już na początku odcinka, poznajemy trudne historie właścicieli: Adriana i Krzysztofa.

Co Magda Gessler znalazła w lokalu położonym przy Grunwaldzie? Wystrój pełen poduszek oraz kartę pełną tart. Nie jest zachwycona ani jednym, ani drugim, jednak chłopcy i ich trudne historie wzbudziły sympatię restauratorki i ta postanawia im pomóc.

Nazwa lokalu zostaje zmieniona na Pyszne Korzenie. Magdzie Gessler zależało na skomponowaniu zdrowego menu opartego głownie na warzywach. Pozostawiła w karcie tarty, jednak zmieniła ich receptury. W menu kolacji degustacyjnej znalazły się m.in. żurek, pasztet z selera z żurawiną oraz kotlety z indyka.

kuchenne rewolucje magdy gessler we wrocławiu pyszne korzenie
foto: materiały prasowe Kuchennych Rewolucji

Rewolucja okazała się w oczach Magdy Gessler dużym sukcesem, a samo bistro Pysznie Korzenie prosperowało bardzo dobrze. Zamknęli się podczas covidowego lockdownu i w tym momencie w tym miejscu działa już inny lokal.


Pyszne Korzenie
Curie-Skłodowskiej 47

menu: KLIK!

facebook: KLIK!


American Dream Restaurant & Sports bar  ➡️ Queens Street Bar [ZAMKNIĘTE]

(sezon 24, odcinek 12 – emisja: 19.05.2022) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Po ponad dwóch latach nieobecności (spowodowaną m.in. przerwą w nagrywaniu nowych odcinków przez pandemię) Magda Gessler powraca do Wrocławia, gdzie czeka na nią restauracją obiecująca spełnić Amerykański Sen (nie mylić z lokalem na Zakrzowie!)

Beata, właścicielka lokalu prowadziła go przez 9 lat, a w ostatnich latach w prowadzeniu biznesu pomagają jej córka i syn. Na miejscu okazuje się, że nikt z właścicieli nie był w Stanach Zjednoczonych, ale wszyscy w obecności Magdy Gessler pokładają duże nadzieje na odrodzenie restauracji.

Restauratorka nie jest zadowolona z jakości serwowanych w tym miejscu burgerów czy steków, jednak postanawia zostawić „amerykański” styl lokalu. Zmienia nazwę na Queens Street Bar, która ma nawiązywać do (parafrazując) „dzielnicy Nowego Yorku, dzielnicy raperów, którzy dużo się ruszają i muszą zjadać dużo kalorii”. W ramach „analizy konkurencji” Magda Gessler przynosi burgery z okolicznych restauracji (na pewno były wśród nich burgerki z Pasibusa czy Balkan Burgera), a w ramach inspiracji zabiera załogę do restuaracji Przystanek Wrocek, które przeszły pomyślnie rewolucję kilka lat wcześniej.

W menu nowej restauracji główne skrzypce grają wspomniane wcześniej burgery, krem kukurydziany,

No cóż… rewolucja pociąga mocno za różne sznurki, by wzbudzić nasze współczucie (wątki samotnego rodzicielstwa, pomocy dzieci, zaciąganych kredytów). W opinii prowadzącej kończy się niebywałym sukcesem… jednak restauracja około rok później zostaje sprzedana.


Queens Street Bar
 Drukarska 32

menu: brak

facebook: brak


Centrum gastronomiczne „Margaret” 

(sezon 26, odcinek 4 – emisja: 23.03.2023) link do odcinka w Player.tv KLIK!

Okolice ulicy Krakowskiej, Wy, moi drodzy smakosze, możecie znać jako całkiem smaczną (Nafta Neo Bistro, Aksameet, Giro Deli), choć wiecznie zakorkowaną okolicę. Tymczasem znajduje się tu również przybytek kulinarny nazywany CENTRUM GASTRONOMICZNYM, prowadzone przez prezesa Andrzeja i jego syna Macieja pełniącego funkcje Szefa Kuchni.

Czego możecie się spodziewać w tym odcinku? Kucharz, któremu mięso wypada z patelni na ziemię, a ten zastanawia się, czy je podnieść i podać Magdzie Gessler. Właściciel, który podjada mięso przygotowane na kolację. Jak myślicie, że to za dużo na jeden odcinek, to takich smaczków jest więcej – zobaczcie sami!

Margaret ma teraz specjalizować się w kuchni polskiej z czasów PRL (wygląd restauracji też nawiązuje do tamtych czasów), a w jej menu po rewolucjach znajdziemy galant (galareta), befsztyk tatarski, bryzol wołowy czy bitki wołowe.


Centrum gastronomiczne „Margaret” 
Krakowska 141/155

menu: brak

facebook: KLIK!


Nie ma jak u Mamy  ➡️ Sama Rozkosz

(sezon 26, odcinek 9 – emisja: wkrótce) link do odcinka w Player.tv

Tymczasem czekamy na emisję kolejnego odcinka Kuchennych Rewolucji. Magda Gessler tym razem pojawi się w Bistro z domową kuchnią.

foto: materiały prasowe Kuchennych Rewolucji


Sama Rozkosz
Zwycięska 14D/1

menu: klik!

facebook: KLIK!


Kuchenne Rewolucje we Wrocławiu

Jak widać, Kuchenne Rewolucje we Wrocławiu odniosły mierny sukces. Villa Bianco działa do dziś w okrojonej formie. Obawiam się, że Przystanek Wrocek oraz Pyszne Korzenie, pomimo przejścia rewolucji pozytywnie, mogą już nie otworzyć swoich drzwi z powodu pandemii. Kwadratowy Talerz, Alladins, Queens Street Bar zamknęły się zaraz po rewolucjach.

Czy udało Ci się odwiedzić którąś z restauracji we Wrocławiu po Kuchennych Rewolucjach? Jak oceniasz te miejsca?

A może którejś z wrocławskich restauracji przydałaby się wizyta Magdy Gessler?


Podoba Ci się ten tekst? Podaj dalej.
Więcej na Instagramie oraz fanpage’u. 
Widelcowe hashtagi – #zwidelcempowroclawiu #jemwewro
Szukaj też naszej Foodiesowej Grupy: klik!

You Might Also Like